ICGB усвои последния транш от Европейската енергийна програма за възстановяване

...
ICGB усвои последния транш от Европейската енергийна програма за възстановяване
Коментари Харесай

ICGB финализира усвояването на средствата за изграждането на интерконектора Гърция-България

ICGB усвои последния транш от Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ) за построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България. Финалната сума от 22,1 млн. евро беше утвърдена след сполучливото привършване на редица одитни процедури.


По-рано през октомври се навърши една година от началото на комерсиалната употреба на интерконектора. Новата инфраструктура към този момент обезпечава близо 50% от количествата природен газ, нужни за вътрешното ползване на България. С построяването на IGB е обезпечен и нов маршрут за доставки на природен газ и до други страни от по-широкия район.

Общата стойност на плана е 253 млн. евро. Средствата са обезпечени посредством финансиране от акционерите БЕХ и IGI Poseidon, 109,9 млн. евро под формата на заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ), 45 млн. евро по Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ) и 39 млн. евро, отпуснати по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК 2014-2020).

В началото на ноември 2022 година ICGB получи утвърждение за последния транш от дълготрайния заем от Европейска инвестиционна банка след сполучлив одит от самостоятелни интернационалните специалисти. Последното заплащане по ОПИК е осъществено през май 2023 година

Независимите одити ще продължат и по време на етапа на комерсиална употреба на газопровода. Те ще се организират годишно, включвайки одити на документи и инспекции на терен, за да се подсигурява цялостно сходство с европейските и националните разпореждания и законодателство.

„ Приключването на този стадий от развиването на IGB e доказателство за поредните старания на ICGB да обезпечи цялостно сходство в плановата фаза и да отговори на най-високите стандарти в промишлеността. Сега, достигайки първата ни годишнина в употреба с общ потенциал от 3 милиарда куб. м/г., към този момент работим интензивно по разширение на IGB до 5 милиарда куб. м/г. Това ще способства за енергийната сигурност и самостоятелност на района “, обявиха изпълнителните шефове на ICGB Джордж Сатлас и Теодора Георгиева. Двамата означиха, че сега ICGB изследва пазарния интерес към тази последваща стъпка от развиването на плана.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД е притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в региона на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/год. с в допълнение създаване на компресорна станция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР