ИБ на НС на БСП се противопоставя категорично на предложените

...
ИБ на НС на БСП се противопоставя категорично на предложените
Коментари Харесай

БСП категорично против промените в името на празника за 24 май


ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия се опълчва изрично на препоръчаните от депутати на ПГ „ Обединени патриоти “ и подкрепени на първо четене в Народното събрание от Политическа партия ГЕРБ промени в Кодекса на труда, касаещи изменение на националния празник 24 май от „ Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност “ в „ Ден на българската книжовност, култура и просвета “. Подобни промени имат значим народен темперамент и необятен интернационален отзив, по тази причина би трябвало да бъдат предмет на публично разискване, в което да вземат присъединяване водещи учени от региона на медиевистиката и българистиката. Към Българска академия на науките съществуват съществени звена, профилирани в създаването на тази широкообхватна и характерна научна проблематика. Нещо повече, в стремежите да бъде отстранено определението „ славянска “ в препоръчаното название на празника съзираме непредвидливост и непросветеност. Това намираме като опит да се отнеме общославянската и общоевропейска значителност на Кирило-Методиевото дело, избавено и получаващо своето благотворно развиване по българските земи. Създадената в Преславската книжовна школа от Методиевите възпитаници българска кирилица към този момент е приета в Европейския съюз като една от трите публични писмености, наред с латинската и гръцката. Тази българска кирилица се употребява от близо 300 милиона по света.

Ние показваме цялостната си поддръжка за позицията на Кирило-Методиевия център, Съюза на тракийските сдружения, Тракийския теоретичен институт, Съюза на българските писатели, Съюза на българските публицисти, на Института за български език „ Проф. Любомир Андрейчин “ при Българска академия на науките, наименованието на празника 24 май да остане непроменено, тъй като то е исторически правилно и научно обосновано. Така дефинирано, това наименованиевключва в себе си българската култура и просвета, принадлежността им към славянската книжовност и Кирило-Методиевото дело, както и одобрената през вековете българска православна традиция.

Предлаганата дефиниция би сложила на съществено тестване бъдещето на нашето обучение и ще разкрие шир за непредвидими нападки против ролята и мястото, които заема българският език в панорамата на актуалната славянска просвета. Такова псевдопатриотично, само че в същността си нихилистично отношение към родната ни книжовност ще пренебрегва историческите заслуги на българската книжовност и словесност за одобряването на славянството като характерна и независима културна общественост.

Това предложение не е нищо друго, с изключение на продължение на антибългарската отродителска политика, провеждана настървено от Министерство на образованието и науката по отношение на младите генерации. Фалшифицирането на историческите обстоятелства, редуцирането на приносите, които има страната ни в европейската история и подмяната на стойностната българска литература в учебниците с политкоректнилитературни ерзаци, от години са превърнати в целенасочена държавна политика.

В името на България, която е всепризната като „ Държавата на духа “, се противопоставяме изрично на опитите за смяна на наименованието „ Празник на българската култура и просвета и на славянската книжовност “.

Официалната празнично-обредна система на България не трябва да зависи от управнически мандати, не би трябвало да се въздейства от политическа обстановка или партийни ползи, не може да бъде обект на разностилие по персонални усеща или желания. Като плод на изстраданата битка на нашия народ за независимост, себеутвърждаване и еднаквост тя би трябвало да бъде знак на националното единение.

Призоваваме законопроектът да бъде отдръпнат!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР