... и този провал не е свързан с липса на

...
... и този провал не е свързан с липса на
Коментари Харесай

Сметната палата: България се провали в управлението на COVID кризата

... и този неуспех не е обвързван с липса на финансиране, на нормативна среда или на диагностика и лекуване: обвързван е с липса на визия, на дейна имунизационна акция и на ефикасна битка с антиваксърски настроения, както и неспазване на ограниченията за изолираност и карантина.

Това са главните констатации в отчета на Сметната палата „ Изпълнение на ограниченията в опазването на здравето по отношение на COVID-19 за интервала 01.02.2020 година – 31.12.2021 година “.

Да напомним, че от COVID-19 в България над 38 000 души изгубиха живота си.

В отчета четем още, че:
Въпреки относително подобаващата нормативна основа за дейно ръководство на пандемията,  неналичието на орган за цялостната организация, съгласуваност и ръководство на дейностите по проекта попречва положителното  управление на пандемията през 2021 г.;Осигурени са оптимални благоприятни условия и задоволително финансови средства за: осъществяване на клинични и лабораторни проучвания на болни от COVID-19; преструктуриране на легловия фонд в лечебните заведения за болнична помощ и за субсидирането им за поддържане на подготвеност при пандемия; закупуване на здравна инсталация,  персонални защитни средства и лекарствени артикули. Общите разноски на страната надвишават 1.4 милиарда лв., като половината от тях са ориентирани към поддръжка на медицинския личен състав. За ваксини са отделени 238 млн. лева, а за медикаменти – 167 млн. лева;Обслужени са над 670 хиляди пациенти от незабавната помощ, от общопрактикуващите лекари и от лечебните заведения за болнична помощ;Над 1.9 млн. лица са сложени под наложителна изолираност и карантина.
Какви обаче са резултатите от активността на държавното управление по ръководство на пандемията у нас:
29.8% са лицата със приключен имунизационен курс, а 4.2% са с сложена бустерна доза – ваксиналното покритие на популацията у нас е едно от най-ниските в света, изключително измежду развитите страни. Ниските равнища на имунизиране са свързани с по-висока заболеваемост и смъртност, което има отрицателен социално-икономически ефект;Почти половината получени ваксини са били подарени или бракувани;Около 28% от записаните случаи на COVID-19 са приети в болница, 8.4% пациенти са постъпили в интензивни отделения, като приетите в болница пациенти се усилват изключително доста през 2021 г.;Извънредната смъртност в България е на едно от най-високите нива в света (тя доближава 38% от общата смъртност) и надвишава доста тази в Европейски Съюз, изключително през 2021 г.;Платените санкции и имуществени наказания вследствие на осъществената административно-наказателна активност са незначителни по мярка спрямо наложените санкции и имуществени наказания (които също са дребни по размер) за нарушаване на въведените краткотрайни противоепидемични ограничения. Това значи, че няма ефикасен механизъм за надзор и санкции за нарушавания на ограничения, свързани с публичното здраве.
С други думи – има пари, институции, ваксини и медикаменти, само че няма триумф в ръководството на Коронавирус пандемията – и това води до по-висока заболеваемост, спомагателни разноски и изключителна смъртност.

Източник: Институт за пазарна икономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР