И тази зима липсва втора кабинка на лифтаВ Банско ври

...
И тази зима липсва втора кабинка на лифтаВ Банско ври
Коментари Харесай

Кметът на Банско: Не сме готови за сезонa

И тази зима липсва втора кабинка на лифта


В Банско ври и кипи, споделя един от локалните поданици. В курорта се готвят за следващия иден ски сезон. Лъскат се хотели, ремонтират се кръчми и механи, общината трескаво довършва корекцията на реката, подпорните стени и новия мост.

Градът е хубав, чист и декориран. Но от бизнеса не крият раздразнението си, когато стане дума за прословутата втора кабинка на лифта.
 14-01  14-1
„ Как е допустимо в 21-ви век да не може една елементарна въжена линия да се направи, с цел да се отпуши достъпа до ски зоната. Та нали това е в името на хората, на туризма. Всички печелим от това. Тази зима какво да кажем на нашите постоянни посетители от чужбина, които питат непрестанно какво става в тая страна, за какво би трябвало да висим по опашки?! Това не е обикновено, колкото и да ценят нашата природа, един ден тези туристи просто ще си отидат и в никакъв случай няма да дойдат в България. И ще описват,че сме ненормална страна. “ Така приказват хотелиерите в Банско преди идния нов сезон.

Трийсетина псевдоеколози ни направиха на маймуни, това не е редно, луда работа! – единомислещи са стопаните на курортния град. Те напомнят, че са взели участие във всички митинги и митинги с искане за втора кабинка. Какво още да създадем, да идем да легнем жълтите павета ли?! – ядосват се те.

„ Ние тук сме потомци на войводи, почтени хора, не сме привикнали с тези софийски игрички, няколко души ни разиграват и пречат на бъдещето ни! Какво толкоз желаеме – една елементарна въжена линия и една хубава автомагистрала. За да работим и да живеем добре в родните си места “, споделя дядо Васко, 71-годишен гражданин на Банско. Той нямал визия за какво става по този начин – българи за пречат на други българи!

На други в кафенето, където се събират локалните, дори не им се приказва по тематиката. Един маха с ръка: „ Какво има да приказваме! Нищо не става от тая страна, щом да се построи един въжен превоз е проблем! “

Казусът „ втора кабинка “ потъна в юридически тълкувания, политически разногласия, митинги, контрапротести, лъжи…Така се омота,че елементарните хора недоумяват: какво толкоз пречи да се осъществя една потребна и нужна инвестиция в най-големия и най-посещаван български зимен курорт?

„ Всяка година ме питате дали сме подготвени за сезона. Винаги споделям, че сме подготвени. Сега обаче ще ви изненадам – не, не сме подготвени! “,казва ядно кметът на Банско Георги Икономов.

Той изяснява и по-подробно:

„ И тази зима посрещаме без втори кабинков въжен превоз. Без нови писти. Инфраструктурата е напълно прилична, улиците и зелените площи са в положително положение, хотелите и заведенията за хранене са на равнище. Единственото, което ни липсва, е втората кабинка. И отново влизаме в позната обстановка. Мъчим се цяла зима, а напролет, лятото и есента забравяме всичко. Идва другата зимата, идват гостите на града, откриваме сезона и се стартира отново – големи опашки пред лифта, неодобрение, кавги. Затова ви споделям, че не са подготвени за този сезон. Техника за снегопочистване имаме, концесионерът е добър, той си чисти неговите територии. Вече вършим сняг с оръдията по пистите, тъй като е студено. С полицията споделяме всеки ден във връзка с сигурността. Но втора кабинка няма и няма! „, ядосва се кметът на Банско. Според него към този момент няма потребност от митинги.

„ Осем години банскалии стачкуват и нищо не се трансформира “, споделя той. И разяснява:

„ Преди няколко дни мина съвещанието на петчленката на Върховния административен съд. Сега да забележим какво решение ще излезе. Години наред чуваме някакви разнообразни тълкувания на това дали би трябвало да има екологична оценка, или не би трябвало да има такава, както и на това позволено ли е ново строителство или не е разрешено…Това значи, че в последна сметка нормативната база не е точна, съответна и безапелационна. Правителството би трябвало да каже един път вечно: желаеме ли да развиваме зимните спортове или не? Ако желаеме да ги развиваме, би трябвало да се промени Законът за предпазените територии – по този начин, че да спомага на развиването. В този закон би трябвало ясно и безапелационно да се каже: позволява се строителство на нови спортни уреди!

Освен това би трябвало да се промени Законът за горите. От него би трябвало да отпаднат недообмислените и ограничаващи разпореждания, поради които се сменя метода за трайното прилагане на пистите. Трябва да се промени и Законът за околната среда. В него би трябвало ясно да се напише, че проектите за ръководството на парковете – национални и естествени, би трябвало да имат екологична оценка. Или пък да се запише, че не би трябвало да има такава оценка. А не въпросът да виси за пояснение от страна на съдилищата и всяка от спорещите страни да си мисли, че е по-права от другата. Ние си мислим, че сме прави. Зелените също си мислят, че са прави. И се получава един безкраен спор! “

Какъв е изходът от тунела?

„ Каквото реши съдът за втората кабинка, това ще създадем. Правителството би трябвало да внесе в Народното събрание планове за ясни закони и депутатите да ги гласоподават. А другояче поучавам бизнеса да влага в летни атракции “, споделя Георги Икономов.

Преди време той прикани предприемачите да вдигнат цените в курорта. Според него той би трябвало да стане по-скъп.
„ Аз моето мнение съм го изразил – повтаря той. – Искам Банско да е скъпо. Предпочитам Банско да не е курорт за всевъзможни туристи от всевъзможни народности, да не може да си го разреши всеки. Казвам това изцяло отговорно. Искам цените да са високи, услугата, която се предлага тук, да бъде на международно равнище. Не екскурзиантът да спи за 40 лв.! Защото, в случай че спиш за ниска цена, ще получиш услуга от ниско качество. Като спиш за 140 лв., то обслужването ще е надалеч по-различно “, споделя Икономов.

Според него по-високите цени в курорта ще доведат и до по-високи заплати. На за задачата предлаганите услуги би трябвало да имат високо качество.

„ Трябва представителите на бизнеса да си свидлив ръцете, да създадат цените високи и по-късно да оцелява този, който дава най-хубава услуга. Единствената кабинка не може да поеме всички туристи, чака се с часове на опашки. Като се вдигнат цените, последователно ще се отсеят и туристите, те ще намалеят, в което няма нищо неприятно. Не е нужно в Банско да има 15 000 туристи в случай, че не може да ги поеме ски зоната. Нека да са 10 000 туристите, да са по-спокойни и да заплащат що се касае за 15 000 туристи “ безапелационен е кметът на Банско. Първите посетители на курорта идват на 15 декември. Тогава ще открият публично старта на зимния сезон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР