И тази седмица по процедурата за предсрочно прекратяване на мандата

...
И тази седмица по процедурата за предсрочно прекратяване на мандата
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

И тази седмица по п роцедурата за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев . След упованията са съветът да не протака процедурата и да стигне до решение - в случай че не през днешния ден, то в идващите дни.В петък по отношение на досъдебни производства за корупция и търговия с въздействие. Доскоро той изрично отхвърляше концепцията да приказва по съответни каузи пред депутатите.

И тази седмица по п роцедурата за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев . След упованията са съветът да не протака процедурата и да стигне до решение - в случай че не през днешния ден, то в идващите дни.

В петък по отношение на досъдебни производства за корупция и търговия с въздействие. Доскоро той изрично отхвърляше концепцията да приказва по съответни каузи пред депутатите.

В събота някогашният ръководител на Стратегическия съвет към президента, че в случай че Висш съдебен съвет освободи Гешев, то президентът Радев би следвало да изчака произнасянето на Конституционен съд по делото против измененията в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон, преди да подпише указа, тъй като другояче, в случай че Конституционен съд разгласи измененията за противоконституционни, то " тогава може още веднъж да обвинят президента, че е нарушил Констатитуцията ". Всъщност е тъкмо противоположното - в случай че президентът задържи указа, вместо да извърши конституционното си обвързване, това би било съображение за обвиняване в нарушаване на Конституцията.

Междувременно провокира публичен скандал. С очевиден блян да постанова наличието си, в петък, а от Демократична България към този момент уклончиво отхвърлят да е вземано такова решение - имало единствено диалози. А Движение за права и свободи още веднъж стартира своя план за промени в Конституцията, показан преди година. ТОП 3 Ново тълкувателно дело на Върховен касационен съд - за отминалостта по главницата на банков заем, изплащан на вноски
Реклама
По е подложен въпросът: " При уговорено погасяване на основното обвързване на обособени погасителни вноски с разнообразни падежи, от кой момент тече според член 114 Закон за задълженията и договорите давностният период за главницата и/или за възнаградителните лихви - от датата на падежа за всяка вноска или от настъпване на изискуемостта на дълг, в това число в догадка на предварителна дължимост? ". Във Върховен касационен съд продължава спорната процедура по въпроса и след Тълкувателно решение № 5/2019 от 21 януари 2022 година на Общо събрание на гражданските и търговски колегии на Върховен касационен съд, където във връзка поръчителството по заем бе признато, че кредиторът би трябвало да предяви иск срещу длъжника в шестмесечен период от настъпването на изискуемостта на целия дълг, за продължи солидарната отговорност на поръчителя. И по-късно във Върховен касационен съд съдиите са разграничени на две групи, като едните одобряват, че отминалостта за вземания по главницата стартира да тече от момента на изискуемостта на всяка вноска поотделно, а съгласно другите това е датата на уговорения краен период за погасяване на заема.
Конституционен съд: Парламентът не може да трансформира необнародван закон
Не е възможно признат от Народното събрание закон да бъде изменян, допълван или отменян, преди да е обнародван в Държавен вестник, в това число и когато е върнат с президентско несъгласие. Това гласи диспозитивът на на Конституционния съд по дело, формирано през февруари 2021г., т.е. повече от две години. Искането е на президента, а мотивът за него са скандалните промени в Закона за потребителския заем (ЗПК) от края на 2020 година, даващи опция неустойките по бързите заеми да стигат до два пъти главницата. Парламентът се опита да поправи гафа с преходни разпореждания в закона за бюджета за 2021 година, преди измененията в ЗПК да са обнародвани, като междувренено отхвърли президентското несъгласие върху текста. В последна сметка и за двете разпореждания бе планувано да влязат в действие от 1 януари 2021г. (историята можете да си припомните ). Върнатият от президента за ново разискване закон не е бил обнародван, което би било причина за изменение, допълнение или анулация на закона, респ. на обособени негови разпореждания, се споделя в решението на Конституционен съд.
Съдия Галя Вълкова, омбудсманът Диана Ковачева и някогашният началник на НИП Драгомир Йорданов са утвърдените претенденти за Съда в Страсбург
Министерството на правораздаването разгласи за нов български арбитър в Страсбург - това са съдийката от Софийския градски съд Галя Вълкова, омбусманът Диана Ковачева и някогашният шеф на Националния институт на правораздаването Драгомир Йорданов. Правителството би трябвало да изпрати техните имена на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която да излъчи идващия арбитър с мандат от 9 години. Мандатът на настоящия арбитър Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 година Още от седмицата в Капитал & Дневник Александър Кашъмов: Разходите на обществени средства в лечебните заведения са социална информация . Съдебни решения по каузи на " Капитал " утвърждават задължението на лечебните заведения да дават информация за това по какъв начин харчат средствата на здравната каса. Делата са заведени против отводите на четири огромни държавни лечебни заведения да дават информация за заплащането на техните управителни органи, за присъединяване на членовете на тези органи в лечебната активност, финансирана от здравната каса, за най-ниските и най-високите заплати на лекарите и сестрите.

Четири години след хакването на Национална агенция за приходите, прокуратурата внесе обвинителен акт, само че против единствено двама обвинени, с което отпадна обвиняването за проведена незаконна група. Съдът го върна на прокуратурата откакто установи голям брой разминавания, които слагат под въпрос причинителя, представян от прокуратурата като неоспорим. Случаят е въплъщение на стила медийно правораздаване, натрапен от основния прокурор Иван Гешев.
Реклама
. Апелативният съд - Пловдив остави без придвижване като неприемлива жалбата на Агенцията по вписванията против анулацията на отхвърли да впише апорта на акциите от Панаира в сдружението на Георги Гергов ( " Пълдин туринвест " ). Общинският съвет в Пловдив отхвърли да одобри решение за замяна на варненските акции от Панаира против присъединяване на Пловдив в " Пълдин туринвест ". Новият министър на стопанската система подреди да се извърши юридически разбор на всички благоприятни условия за отбрана.

. След като вкара Делян Пеевски в конституционната комисия Движение за права и свободи разгласява и собствен план за промени в конституцията, отдаден на главата правосъдна власт и индиректен парламентарен надзор от Конституционен съд през сформира на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Коментар на доцент д-рНаталия Киселова за плана, който предлага единствено козметични промени, само че иззема самодейността от ПП/ДБ.

. България има най-големи разноски в Европейски Съюз за правораздаване като дял от Брутният вътрешен продукт, по данни на Европейска комисия, показани при започване на юни. В интервала 2019-21 година тези разноски са към 0,7 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Страната ни бележи и едни от най-високите хонорари на висшите съдии и прокурори по отношение на междинната заплата. За последните 5 години бюджетът на правосъдната власт се удвои и доближи 1,2 милиарда лв.. Какви са разновидностите да се промени сегашната процедура на напредък на разноските за правораздаване без качествена смяна - разбор на Иван Брегов от ИПИ. Избрано от други медии . Едно от нормативните условия за рандеву с юрист е то да бъде следено, само че не и подслушвано. Много от арестите в страната обаче не разрешават конфиденциален диалог сред юрист и клиент като това може да става единствено през шумоизолираща бариера сред две обособени пространства и посредством телефонни слушалки. (ДеФакто)

Върховният административен съд разгласи за незначително решението на Висшия адвокатски съвет от 2020 година, съгласно което заверката на адвокатските карти става с слагане на стикер за съответната година, а на колегиите по места се дават толкоз стикери, колкото са юристите, които са си платили вноските. Така на процедура стикер получават единствено правилните платци към Висшия адвокатски съвет. (Лекс)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР