И тази година предаването на изборните протоколи е съпроводено с

...
И тази година предаването на изборните протоколи е съпроводено с
Коментари Харесай

Хаос в „Арена Армеец“, над 90% от протоколите са сгрешени

И тази година предаването на изборните протоколи е съпроводено с ексцесии – в София се извиха дълги опашки пред „ Арена Армеец “, а хората вътре бяха блокирани часове наред без храна и вода. Тази година там се предават протоколите от секционните комисии в 2 от общо трите изборни региона в София – 23 и 25 МИР.  Подадени са 4 сигнала до Спешна помощ в София – три през нощта и един сутринта. И в четирите случая става дума за колабирали хора, които са чакали реда си за предаване на протоколите. Забавянето е голямо, тъй като над 90% от протоколите са сбъркани.

Още през вчерашния ден имаше опасения, че ще се позволяват всеобщи неточности при отчитането на резултатите поради усложненото попълване на протоколите в СИК. За това усложнение алармира и секретарят на 23 РИК Полина Витанова, откакто изборните бумаги започнаха да идват и да се обработват. „ Над 90% от протоколите са със сборни неточности. Сложното систематизиране на преференциите оказа своето въздействие. Също по този начин многото цифри, непоследователното регистриране и сборуването им също докара до сборни неточности “, съобщи Витанова пред NOVA. 

Тя показа още, че отстраняването на тези грешки лишава приблизително най-малко по 45 минути, след което протоколите още веднъж се връщат в изчислителния пункт „ за ново въвеждане, още веднъж би трябвало да изчакат, с цел да се прегледат от член на РИК, и чак тогава да се предадат и прегледат изборните бумаги “. Процесът в допълнение се бави поради противоепидемичните ограничения, тъй като масите в са на по-голямо разстояние, с цел да се избегнат скупчвания, и членовете на СИК би трябвало да чакат по-дълго, с цел да нанесат корекциите си.  

Напрежението стартира още в среднощ.  " Най-големият проблем беше, когато дойдохме до " Арена Армеец ", с цел да си предадем бюлетините, един час ни държат извън на студа, бусът – неотопляем, гладни, изтощени и те не ни пускат, тъй като и ние не знаем, а за по кое време ще се приготвят – никой не знае. Влезнахме и почти всичко стана ", съобщи пред БНР Изабела Александрова, ръководител на 86 секция в кв. " Лозенец " за хора, сложени под карантина. Пред NOVA пък членове на секционните комисии споделиха, че е имало закъснение преди началото на отчитането.

" Веднага след края на изборния ден попълних протокола си. Започна обаче едно ужасно закъснение. Не ни даваха да тръгнем без позволение. Чакахме още 40 – 50 минути в региона на учебното заведение. След това ни качиха в такситата. Придвижвахме се с тях – всяка секция в обособена кола. Правихме доста спирки по пътя, тъй като се оказа, че залата не е подготвена за нас. Правихме по 20 – 30 минути почивки на Околовръстното в такситата. Имаше поток от 6 – 7 таксита. Патрулката ни придружаваше ", описа член на столична комисия пред малкия екран.

Междувременно се намеси и Мая Малнолова от „ Изправи се! Мутри вън! “, по образец на Волен Сидеров от предходни години. Тя изиска да влезе в „ Арена Армеец “, с цел да следи за изрядното предаване на протоколите и да предава протичащото се онлайн в обществените мрежи. По думите ѝ " още веднъж се готви отвличане на вота "

" Опасяваме се, че ще се пригодят числата, с цел да може избрани субекти да влязат в Народното събрание за сметка на други ", съобщи тя. " Имаме фотоси на наши покровители от зала " Арена Армеец ", че протоколи се дописват, преписват, пренаправят, което е жестоко нарушаване на Изборния кодекс ", добави още Манолова. Председателят на 23 МИР Живка Котева излезе при нея и се опита да изясни учтиво, че няма по какъв начин тя да бъде позволена в залата, като акцентира, че има особено място за наблюдаващи и покровители.

„ Ние не подправяме и не преправяме гласовете на българските жители. Резултатът от  вота е подобен, какъвто те са го дали. Нашата работа е да обобщим резултата, който към този момент е избран. Това се случва в нашата Районна изборна комисия ”, добави Полина Витанова. А демонстрацията на „ Изправи се! Мутри вън! “ единствено в допълнение забави така и така мудния развой по предаване на протоколите... Те разполагат с 48 часа за култивиране на всички документи. 

Напрежение имаше и в Пловдив, където работата също беше забавена поради сбъркани протоколи. Недоволни от бавното предаване на протоколите хора желаеха храна, питиета и одеяла. По думите им те са „ подложени на гнет ". Малко преди 2 часа тази нощ член на СИК е колабирал от отмалялост и е бил откаран с кола за спешна помощ. Още няколко души са потърсили здравна помощ, осведоми bTV. Някои от тях са заплашили, че ще си тръгнат и ще зарежат чувалите с бюлетини, а други, че ще ги изгорят.

Сходна бе картината и във Велико Търново, където над 150 ръководители и секретари на секционни комисии от Горна Оряховица отхвърлиха да чакат пред Районната изборна комисия във Велико Търново и останаха в постройката на Общината. В Стара Загора хората бяха принудени да чакат под дъжда, а протоколите се предаваха във военни палатки.

 
Гласуване под карантина – разказът на една доброволка
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР