И тази година има повишение на цените на козунака преди

...
И тази година има повишение на цените на козунака преди
Коментари Харесай

Тази година козунаците ще ни излязат солено

И тази година има покачване на цените на козунака преди Великден. Поскъпването обаче не е огромно. Това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в ефира на БНР.

" На пазара може да се откри козунак на цена между 2 и 60 лв.. Масовият обаче коства между 3 и 5 лв. ", разясни тя и добави, че в някои уеб сайтове се оферират козунаци и на цена от 100 лв..

Цената на обичайния за великденската софра сладостен самун се дефинира главно от неговите съставки.

" Ако с изключение на брашното, прясното мляко, маслото и яйцата, козунакът съдържа и спомагателни съставки като мармалад, шоколадови пръчици, локум или орехови ядки, толкоз по-висока става неговата цена ", разяснява Кукушева, съгласно която ниската цена на козунака не значи безусловно, че качеството му не е положително.

" В никакъв случай евтиният козунак не значи, че е по-некачествен. Това значи, че той не съдържа спомагателни съставки като шоколад, ядки или локум, а си е чисто тесто ", добави още тя.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да търсят обичайния български козунак, а не вносния, който постоянно съдържа разнообразни консерванти. По думите ѝ, българският козунак е по-обемен, по-лек и има хрупкава коричка с карамелизирана захар.

В последните години все повече български домакини предпочитат да си замесят домашни козунаци. От Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите са създали видео уроци в Youtube, в които демонстрират разнообразни предписания за козунаци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР