И тази година фестивалът „Сурва“ в Перник няма да се

...
И тази година фестивалът „Сурва“ в Перник няма да се
Коментари Харесай

„Омикрон“ отложи фестивала „Сурва“ в Перник

И тази година фестивалът „ Сурва “ в Перник няма да се организира. Главния държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев е изпратил писмо да общинската администрация, с което той оповестява, че провеждането на „ Сурва 2022 “е невероятно.

Допълва се, че в миньорския град се регистрира растеж на новозаразените с COVID-19. седмичния растеж на заболеваемостта е 125,71% като нараства и броя на приетите в болница.

Фестивалът се отсрочва за трета поредна година. През 2020 година той не се организира поради водната рецесия в града, а през 2021 година поради ковид. Тази година дефилетата на сурвакари, кукери и бабугери трябваше да се проведат в три следващи уикенда през януари.

„ Община Перник направи нужната подготовка, имахме доста диалози, квалифициран график за дефилетата и съпътстваща стратегия, само че за жал здравните управляващи са безапелационни. Фестивалът не може да се организира, по този начин както беше умислен. През декември, когато започнахме организацията, обстановката с развиването на коронавирусът беше друга. След празниците обаче Перник твърдо е в тъмночервената зона, и още преди дни здравните управляващи ни оповестиха, че фестивалът е под въпрос “, сподели зам.-кметът Стефан Кръстев.

Участие във фестивала са декларирали над 70 групи от страната и чужбина.

Кръстев разяснява, че обичайният празник в селата на територията на общината ще се организира при съблюдаване на ограниченията – на 13 и 14 януари сурвакарските групи ще възпламенят огньовете и чановете ще огласят Пернишко.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР