И тази година експерти, политици и полицаи се опитаха да

...
И тази година експерти, политици и полицаи се опитаха да
Коментари Харесай

Над 6 500 тежки катастрофи са станали у нас от началото на годината

И тази година специалисти, политици и служители на реда се пробваха да намерят сполучливата формула против войната по пътищата. За страдание в края ѝ още веднъж отчитаме завишаване на жертвите и потърпевшите от произшествия. Според данните на Европейския център за транспортни политики се усилват случаите, свързани с транспорт на пасажери и товари поради повишения трафик.

Ето какво демонстрира и статистиката на Министерство на вътрешните работи. От началото на годината са станали над 6 500 тежки произшествия - починалите са 524, а ранените над 8 хиляди.

И тази година България ще остане на едно от челните места в Европа по брой починали на пътя.

" Само сред празниците 12 души починаха, а над 100 бяха ранени ", сподели Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Анализ на " Пътна полиция " демонстрира, че близо 80 % от тежките произшествия са провокирани от неправилни маневри, несъобразена скорост и лишаване на преимущество.

" Продължаваме да дълбаем в една серпантина на неподготвените водачи, на неприятните пътища и неналичието на каквито и да било съответни политики и ограничения от страна на България ", сподели Диана Русинова.

Според пътни специалисти различен проблем се оказва и поддръжката на колите, изключително през зимата. Почистени стъкла, контролирани фарове и инспекция на налягането на гумите за по-добро сцепление са съществени правила, които не всички водачи съблюдават.

Според автомобилния играч Иван Влъчков през зимата доста от водачите подценяват избора на гуми, а някои даже карат с летни. При промяна специалистите поучават постоянно да се прави реглаж на челен и заден мост.

" При погрешно изхабяване гумата не работи по тъкмо избрания метод, за който е основана тя. Тя работи от 100 % на 10 ", сподели Иван Влъчков - авто играч.

Законът у нас разрешава карането с летни гуми или всесезонни с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм., само че е опасен избор.

" На първия по внезапен завой или на първото по-рязко прекъсване колата има вид да се завърти, тъй като грайферът на лятната гума е доста по-малък. Ако една гума би трябвало да почисти на даден път до 20 литра вода, тъй като когато се въртят те чистят пътя, като е износена тя ще чисти пет. Шансът за аквапланинг е доста по-голям ", сподели Влъчков.

Научно проучване направено във Англия демонстрира, че износените гуми от време на време могат да са по-опасни даже от шофирането след приложимост на алкохол. Консумацията на алкохол усилва приблизително времето за реакция при прекъсване с 18 %. При 110 километра в час увеличението на спирачния път е с близо 4 метра. При износена гума с протектор от 1.6 мм спирачният път ще се усили до 27 метра поради неприятното сцепление.

Не е ясно какъв брой от злополуките в България са породени от износени гуми или поради небрежна техническа поддръжка.

" В статистиката все по-рядко се вижда ПТП-а заради техническа нередовност на автомобила, в случай че колите са неизправни, а ние търсим виновността у водачите, ние в никакъв случай няма да овладеем тази обстановка ", сподели Румен Дунев от Българска федерация по авто спорт

Санкцията за шофиране през зимата с износени гуми е 50 лева

Източник:БНТ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР