И тази година България си запазва мястото на световен лидер

...
И тази година България си запазва мястото на световен лидер
Коментари Харесай

Оставаме световен лидер по производство и износ на лавандулово масло

И тази година България си резервира мястото на международен водач в производството и износа на лавандулово масло . Това сподели Николина Узунова, изпълнителен шеф на Българската национална асоциация „ Етерични масла, парфюмерия и козметика “, по отношение на производството на лавандула и лавандулово масло през 2017 година
„ И през тази година продължи наклонността към увеличение на площите с развъждане на лавандула, като ползата към тази просвета е безапелационен, даже и в Северна България, която до неотдавна не беше територия, присъща с този занаят. До преди няколко години този регион не се е свързвал с етерично-маслените култури като цяло и в частност с лавандулата. Повишените размери на площите на лавандула, несъмнено, се отразиха върху количеството на лавандуловото масло, което беше създадено тази година. Увеличен е и броят на дестилериите, в които се преработва маслото, като не са малко и тези в Северна България. Така че в този ред на мисли 2017-а е добра година за лавандулопроизводството “, сподели Узунова, представена от организация " Фокус ".
По думите й през миналите години ползата към лавандуловото масло в международен мащаб се е повишил, което е довело и до това повече български аграрни производители да се насочат към тази суровина . „ За последните години ние сме водещ производител като количество създадено лавандулово масло, а главен съперник по качество ни е Франция. Но по този начин или другояче множеството етерични масла към този миг се влагат в козметичната промишленост и в ароматерапията. И в този ред на мисли Европа ни е главен клиент. Сред европейските страни, където се осъществят най-високи количества етерични масла, са Германия, Франция и Англия. И това не е инцидентно, защото това са страните с най-развита козметична промишленост и там са разположени най-големите търговци на международно равнище на етерични масла. Северна Америка също е дестинация, в която ароматерапията процъфтява и от ден на ден етерични масла се изнасят за там “, изясни тя и посочи, че обичаен пазар за България са и Япония и Китай , където всяка година се усилват количествата на изнасяните етерични масла.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР