И след края на пандемията, когато COVID бонуси няма да

...
И след края на пандемията, когато COVID бонуси няма да
Коментари Харесай

Добри новини! Готвят по-голямо увеличение на пенсиите и помо...

И след края на пандемията, когато Коронавирус бонуси няма да се изплащат, най-бедните пенсионери ще бъдат подпомагани, с цел да поддържат несъмнено равнище на приходите.

Темата е част от диалозите в държавното управление по какъв начин от 1 юли пенсиите да бъдат вдигнати с повече от 6,1%, колкото планува швейцарското предписание. Крайната цел е хем да спре раздаването на
бонус на калпак, какъвто е механизмът на добавките за пандемията, хем да се регистрира осигурителният принос, а обществените заплащания да се извадят от системата.

Национален осигурителен институт към този момент приготвя сметки за няколко разновидността за нарастване на пенсиите от 1 юли. Те би трябвало да се прегледат от работна група до края на април. Пред Народното събрание пък ще се показват най-малко две оферти, с цел да може депутатите да вземат окончателното решение.

Първият вид е пенсиите да се осъвременяват с настоящ застрахователен приход, като един от разновидностите е за база да се вземе 2021 година Това обаче ще остави доста пенсионери без стотинка нарастване.

Печеливши ще са хората, които са се пенсионирали от дълго време.

Вторият вид е изключително швейцарското предписание да е повече от 6,1% и по този начин да се вдигнат всички. На масата на договарянията е и предлагането за по-висока тежест на стажа. От Коледа той е 1,35, само че в съдружното съглашение се записа гладко да се подвига до 1,5. Възможни са и комбинации.

“Очакването на обществото е след 1 юли заплащанията към пенсионерите със или без Коронавирус добавка да не бъдат по-ниски от това, което са получавали до момента”, изясни общественият министър Георги Гьоков. Това съгласно него допуска преизчисляване на пенсиите най-малко до този размер.

Сега минималната пенсия е 370 лева, а дружно с добавката за ковид от 60 лева става общо 430 лева От 1 юли минималната пенсия става 392,57 лева по предвижданията за 6,1% повдигане по швейцарското предписание. Това обаче още веднъж ще породи неодобрение измежду пенсионерите, които получават
бонуси от 1 август 2020 година и към този момент привикнаха, че това е част от пенсията им.

“Трябва да се прави разлика сред застрахователен принос и обществени заплащания. Коронавирус добавката е с темперамент на обществена помощ. Трябва ли тя да се дава на калпак и за хората на минимална пенсия за стаж и възраст и на тези, които получават оптималната. Въпросите са доста и са трупани с години, само че би трябвало да се решат бързо”, сподели Гьоков пред обществената комисия в Народното събрание.

Една от концепциите е хората с най-ниски приходи, които останат под линията на беднотия да получават помощи през Агенцията за обществено подкрепяне. Тя стъпва на предлагането на служебното държавно управление от предходната година, само че е единствено за хората с пенсия, която е отпусната за цялостен застрахователен стаж и възраст. “Можем да потърсим

друго решение за останалите, които нямат застрахователен принос

Трябва ли да дадем на човек, който получава 180 лева обществена пенсия, още една, с цел да го изравним с този, който има цялостен застрахователен стаж? Трябва ли да доплащаме на човек, който взима пенсия, по-малка от линиятана беднотия от 413 лева, само че получава приходи от наем, лихва или продължава да работи”, попита Гьоков.

Според Хасан Адемов от Движение за права и свободи е извънредно време всички пенсии, свързани с нетрудова активност, да се извадят от Национален осигурителен институт, а помощите да се обвържат с действителен подоходен аршин. Той изиска държавното управление да бъде по-прецизно в изрече си, тъй като хората би трябвало да знаят какво ги чака, откакто тази седмица имаше следващо разминаване в кабинета. В понеделник министър председателят Кирил Петков акцентира, че няма да има пенсионер под линията на беднотия, а ден по-късно общественият министър го поправи, че това се отнася за хората с самостоятелна пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст, които вземат и коронавирус добавка. Под линията на беднотия от 413 лева са пенсиите, несвързани с трудова активност, като обществената пенсия за напреднала възраст.

“Волята на това държавно управление е да подкрепя посредством общественото подкрепяне пенсионерите с приходи под линията на беднотия, като наблягам - доходи”, сподели Гьоков. “Друг е въпросът, че е

неприемливо да има и един българин, който да живее под линията на бедност”, разяснява министърът.

Георги Ганев от “Демократична България” изиска обществените заплащания най-сетне да се извадят от Националния застрахователен институт и те да се дават през обществените помощи, само че по отношение на приходите им. Моето предпочитание е безусловно същото, само че коронавирус добавките баха вкарани за заплащане от Национален осигурителен институт, с цел да се изплащат по-бързо. Ако те минаваха през Агенцията за обществено подкрепяне, над 2 млн. пенсионери трябваше да се редят на опашка и да подават заявки, изясни Гьоков.

Темата за скъпия ток за центровете за обществени услуги и невъзможността да се устоят бе повдигната на обществена комисия от проф. Асен Балтов от ГЕРБ. Той настоя, че с изключение на обезщетения за ток и газ те би трябвало да получават и помощ за антигенни проби. Правителството одобри по-високи стандарти за обществените услуги, обмисля се и помощ за тока. Нито една обществена услуга няма да спре да работи, безапелационен бе Гьоков.
Свързани вести Как ще компенсират хората с най-ниски пенсии? Говори общественият министър

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР