И отново поглеждаме в Китай, където също тече ваксинационна кампания,

...
И отново поглеждаме в Китай, където също тече ваксинационна кампания,
Коментари Харесай

Велика китайска стена на имунитета - лозунги от ваксинационната кампания в Китай

И още веднъж поглеждаме в Китай, където също тече имунизационна акция, както и у нас. Благодарим на Асен Велинов.

Преди повече от година, по време на първите месеци на непоколебим корона-локдаун в Китай, станаха известни лозунгите, с които управляващите напомняха на хората да си останат у дома.

Сред най-колоритните от тях бяха :

Ако се разхождате на открито през днешния ден, следващата година трева ще е покрила гроба ви!

Маска или командно дишане - решението е твое!

Изберете къде да лежите: у дома, в пандиза, в болничното заведение или в гроба!

Днес хапни дивеч - на следващия ден ще си в пъкъла!

Как да покажете любов и почитание към родителите си? Заключете ги у дома!

Целта ни през 2020 - да останем живи!

Целта за оцеляване през 2020 година бе в голяма степен реализирана - в този момент на дневен ред е огромна имунизационна акция. И лозунгите още веднъж са разпънати. Можем да създадем паралел с предходната година - управляващите, изключително на локално равнище виждаха потребността да припомнят, стимулират, даже сплашат популацията да си остане у дома, тъй като концепцията за локдаун бе непозната за всички.
 “Маска или командно дишане “ и по какъв начин да покажете любов към родителите си – Китай се бори с COVID-19
“Маска или командно дишане “ и по какъв начин да покажете любов към родителите си – Китай се бори с COVID-19

Имате четири избора къда да лежите: у дома, в пандиза, в болничното заведение или в гроба!

Ваксинационната акция пък потегли с мудни темпове - заради това, че в страната от месеци съвсем няма нови случаи, няма и чувство за опасност от заразяване. Всички (ограничен брой) идващи все по този начин подлежат на карантина и изходящите интернационалните пътувания са необичайност, тъй че на хората липсваше мотивация да се имунизират, откогато това поетапно стана допустимо преди няколко седмици - " отварянето " на Китай обаче, ще стане допустимо единствено откакто се реализира колективен имунитет, тъй че да бъде занижен рискът, обвързван с интернационалните пътувания. Няколко разнотипни начинания бяха подхванати в последния месец, с цел да това се промени.

По образеца на други страни, държавни институции и компании започнаха да оферират финансови или продуктови тласъци - от ваучери за извършване на покупки, понижения, безвъзмездни билети за паркове и представления, до яйца. Тези начинания са локални, на централно равнище реториката е, че имунизацията е целесъобразна и желателна. Вместо тласъци, други избраха по-директен метод - обръщайки практиката, че тези, които желаят да се имунизират, би трябвало самодейно да го заявят, с такава, че нежелаещите да се имунизират би трябвало да дават уважителна причина по тази причина - като противопоказания, алергии или бременност. Някои компании, местоположения и образователни заведения даже стигнаха прекомерно надалеч в желанието си да стимулират - предупреждавайки, че достъпът до някои публични услуги може да бъде стеснен, че на неимунизирани студенти няма да бъде позволено да се дипломират, че неимунизирани чиновници ще бъдат глобени или даже уволнени. Централните управляващи разкритикуваха подобен вид рискови подходи, наблягайки, че имунизациите са доброволни.
 Снимка 528243
Източник:

В този подтекст на положителни тласъци и евентуалните пропуски се случи още една акция с лозунги и плакати за стимулиране на имунизационния развой. Този път тя е по-позитивна от миналогодишната и наподобява стартира от закачлив банер в Шънджън, съдържащ непреводима игра на думи, комбиниращ обстоятелството, че китайската дума за ваксина се римува със звука издаван от котките (съответно yimiao и miao) и известна детска песничка на име " Да се научим да мяукаме - мяу, мяу, мяу ". Комбинацията се оказа " неустоима " - комбинацията от рима, закачливост и хлапашки възторг в апела за имунизация в лозунга докара до необятно медийно отразяване и доста споделяния и полемики в обществените мрежи. Той бе разказан като вайръл сензация, зарибяващ, промиващ мозъка, неуместен, само че ефикасен в простотата си. Смислово изискан превод е неосъществим, само че си представете нещо сходно на " Сине, сине, сложи си ваксина " или " Хайде двама да си сложим ваксина " - няма рекламация за жанр и дълбочина и закачено на червен декор на публично място би предиздвикало минувачите да се извърнат.
 Снимка 528239
Източник:

Последваха и доста други, из цялостен Китай, само че за момента няма кандидати, които да засенчат известността на котешкия девиз.

Някои от тях, прозаични :

Приоритетът за 2021: Ваксинация

Ваксините са здраве. Защитете себе си и другите, ваксинирайте се.

Ваксините са най-ефективния метод за битка с ковид.

Не чакайте, ваксинирайте се.

Ваксините са безвредни

Ваксинацията е най-хубавия метод за справяне с пандемията

Има и патриотични :

Да изградим Велика Китайска Страна на Имунитета

Вярвайте на страната, вярвайте на партията, ваксинирайте се, с цел да бъдете мощни

56 диалекта (на китайския език), едно изречение: ваксинирайте се скоро!

Ако всички се имунизираме, вируса няма къде да върви

Трети са с социална устременост :

Подай ръка, с цел да изградим публичен имунитет!

Заради възрастните и децата, ваксинирайте се!

Сред хилядите способи да оправим с пандемията, имунизацията е Номер 1.

Четвърти окуражават и надъхват :

Ваксинирах се, по тази причина се усмихвам!

Ваксинирах се поради теб!

Ваксинирайте се, с цел да се насладите на красивия априлски ден

Ваксинирайте се, с цел да се насладите на пролетното слънце без риск

Гордея се, че се имунизирах и че пандемията към този момент минава

Не имунизираните ще съжаляват

С имунизацията стреляме против вируса!

Опасно е да се ваксинираш? Опасно е да не се ваксинираш!

Няколко думи за този вид лозунги - те са имали значима роля в китайската история и са били повсеместни съвсем до края на 70-те година на предишния век. В китайския си вид най-успешните от тях употребяват тоналността на езика и особеностите на писмеността, с цел да предадат остроумни и запаметяващи се послания . Голяма част обаче са дословни, банални и тромави, а в превод съвкупността от смисъл и изказ постоянно изцяло се губи. Миналогодишните карантинни лозунги и послания имаха по-агресивен звук, евентуално тъй като те напомняха за наложителни ограничения, а тази година те са по-умерени и позитивни - въпреки всичко акцията за имунизации е доброволна, а една от аргументите за бавния й старт е сполучливото справяне с епидемията в страната и неналичието на непосредствена опасност от заразяване.
 Снимка 528244
Източник:

Общественият отзив и този път е многопосочен. Явно на локално равнище този тип " агитация " притегля мечтан вид внимание и припомня какво държание е желателно. От друга страна, централните държавни медии предизвестяват против тривиализирането на имунизационната акция и смисъла й за публичното здраве, посредством предложение на артикули, напън или нескопосани лозунги.

Дори тези, които в обществените мрежи с подигравка разискват лозунгите обаче, признават " гениалността " на този обичаен формат - множеството банери са подобаващи на местата където са закачени (по-малки обитаеми места, от време на време с по-ниско образовано население), и въпреки извадени от подтекста на мястото, те да са смешни, въпреки всичко продължат да извършват мечтана роля - дават начало и поддържат диалог, чийто аспект е имунизационната акция, която пък е държавен приоритет. Шънджънският котешки девиз е забавен и затова - Шънджън е от водещите стопански центрове, тъй че метода, по-който комбинира няколко вайръл детайла, е маркетингово впечатляващ и евентуално неслучайно определен.
 Снимка 528238
Източник:

Към 21 април имунизираните в Китай са към този момент над 200 милиона. Обявена цел е към 40% от популацията (560 млн.) да бъде имунизирано до края на юни, а стаден имунитет да бъде реализиран до края на годината. На Китай следва да е хазаин на Зимните олимпийски игри при започване на 2022 година

След относително бавния старт, имунизационната акция напредва доста в последните седмици - дали това е резултат от лозунги, тласъци или напън е мъчно да се каже.

Тези дни Китай даде нова поръчка за идно отваряне - до неотдавна визи за страната можеха да бъдат издавани на непознати жители отвън Китай единствено в случай че те са имунизирани с утвърдена китайска ваксина, само че това скоро ще бъде допустимо и за имунизираните с Pfizer, Moderna и J&J.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР