И новото ръковоство на ДНСК катастрофира в съда по спора

...
И новото ръковоство на ДНСК катастрофира в съда по спора
Коментари Харесай

Новото ДНСК катастрофира в съда за небостъргача "Златен век"

И новото ръковоство на ДНСК катастрофира в съда по разногласието за построяването на небостъргача " Златен век " в столичния квартал " Лозенец ". Административен съд-София град е отхвърлил причините на Влади Калинов, с които за повторно бе поискано прекъсване на градежа. 

Както " Сега " писа, вложителите в плана " Артекс Златен век " ООД към този момент завоюваха дефинитивно едно дело във Върховния административен съд по заповедта за прекъсване на градежа на предходния шеф на ДНСК Иван Несторов. Въпреки това новото управление на ДНСК реши на собствен ред да спре построяването на небостъргача, този път с разнообразни причини. От ДНСК признаха, че небостъргачът има право да се употребява от смяната в Закон за устройство на територията, прочула се като поправката " Артекс ", и валидността на разрешението за градеж действително е била удължена от 5 на 10 година Разрешението за градеж на небостъргача е презаверявано през 2012 година за период от 5 година, което значи, че валидността с новия 10-годишен период би следвало да изтича през 2022 година От ДНСК обаче отхвърлиха да признаят, че от този период следва да се изключи и интервалът от време, в който построяването на небостъргача на процедура бе замразено поради почналите правосъдни каузи. ДНСК измисли и различен мотив - че 10-годишният период стартира да тече от момента на разкриване на строителната площадка - 2010 година, а не от момемнта на презаверяване на разрешението за градеж. 

Съдът е отхвърлил и двата аргумента, излиза наяве от информация на. Съдията приема, че с измененията в Закон за устройство на територията валидността на разрешението за градеж е била удължена до ноември, 2022 година, Към този период съдът прибавя 24 месеца и 28 дни - интервалът, в който компанията не можеше да строи, тъй като строителството бе спряно със заповед на ДНСК. Така крайният период за създаване на небостъргача е 17 декември, 2024 година Решението на съда не е дефинитивно и може да се апелира. Не е ясно дали ДНСК ще избра да върви до дъно в обжалването. Междувременно по искане на компанията съдът не разреши на ДНСК да издаде заповед за прекъсване на строителството с аргумента, че компанията търпи доста огромни загуби. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР