И новата процедура за изграждане на националната здравна информационна система

...
И новата процедура за изграждане на националната здравна информационна система
Коментари Харесай

МЗ алармира: В риск е въвеждането на здравна информационна система 

И новата процедура за създаване на националната здравна осведомителна система (НЗИС) е блокирана , което слага в риск въвеждането й въобще.
През август ведомството на министър Кирил Ананиев направи първо съобщение за избор на реализатор по план „ Доизграждане на националната здравна осведомителна система (НЗИС) — стадий 1 и стадий 2 “. Тогава заложените действия бяха в пет обособени позиции: Разработка и доработка на нужни регистри за осъществяването на НЗИС; Разработване на подсистема за електронни административни услуги; Изграждане на здравно-информационен портал; Изграждане на единно национално Електронно здравно досие/Електронен здравен запис; Изграждане на подсистема за Електронна рецепта и Електронно направление. Прогнозната стойност на поръчката беше 4 125 000 лева без Данък добавена стойност.
Тя обаче бе блокирана с тъжби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от компаниите „ Стемо “ ООД, „ Ифелоус “ ООД и СД „ Гама консулт – Калинкин, Прокопов и сие “.
На 27 септември министърът издаде заповед за прекъсване на процедурата, а ден по-късно я приключи, поради съдбовно недовиждане . В обявлението не е било посочено, че индикаторът „ техническа оценка “ с тежест 60% се дефинира от два индикатора със съответната тежест. „ От горното следва, че участниците нямат изясненост за метода, по който се образува крайната оценка по индикатор „ Техническа оценка “, както и не дава задоволително информация за точния способ, по който предложенията на участниците ще бъдат оценени “, пишеше в заповедта на министър Ананиев.
След като я преработиха, възобновиха поръчката на 12 октомври . Дейностите в нея бяха доста съкратени. От петте обособени позиции са останали първите три. Премахнати са електронното досие, електронната рецепта и електронното направление. Прогнозна стойност на поръчката е към този момент 2,5 млн. лева без Данък добавена стойност.
На 12 ноември против обявлението отново е пусната тъжба от компании, участници в предходното блокиране, обединени този път в консорциум: ДЗЗД „ СТEМО – ГАМА КОНСУЛТ”. И още веднъж е поискана краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “.
На 16 ноември Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане по тази тъжба, което значи прекъсване на всички по-нататъшни дейности по нея, до момента в който не се обясни дефинитивно дали жалбата е основателна, или възложителят е прав.
„ Министерство на здравеопазването смята, че прекъсването на публичната поръчка съществено заплашва реализирането на плана за създаване на Националната здравна осведомителна система, чийто краен период е 28.12.2019 година Обжалването и блокирането на публичните поръчки по плана заплашва както цялостното му осъществяване, по този начин и реализирането на електронното опазване на здравето в Република България. Това ще сложи в риск желанията на Министерство на здравеопазването за упражняването на транспарантен и ефикасен надзор върху дейностите и разноските в опазването на здравето посредством въвеждането на здравната осведомителна система “, се сочи в известие на здравното ведомство от през днешния ден.
Срокът за осъществяването на заложените в публичната поръчка действия е две години и половина.
Изграждането на НЗИС е част от огромния план „ Приоритетни планове в осъществяване на пътната карта за осъществяване на тактиката за развиване на електронното ръководство в Република България за интервала 2016-2020 година “ Безвъзмездната финансова помощ по него е на стойност 12 млн. лева, обезпечени от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР