Доц. Кунчев обясни, че всички европейски страни са получили информация

...
Доц. Кунчев обясни, че всички европейски страни са получили информация
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Няма нови смъртни случаи от коклюш в България

Доц. Кунчев изясни, че всички европейски страни са получили информация след случая с 300 000 инфектирани и десетки умряли при кръвопреливане на пациенти във Англия.

„ Случилото се е закононарушение. Да не изпълниш съществени условия, и това да докара до заразяване на стотици и гибел на десетки хора, е професионално закононарушение. В България кръвта за преливане, се изследва наложително за няколко болести, както и по-късно се изследва и наново. Бяха въведени технологии, които улавят и най-малката опция, в случай че кръвта е инфектирана ”, сподели в ефира на Нова телевизия основният здравен контрольор.

По негови думи коклюшът остава в центъра на събитията. „ Пандемията върви с ниски темпове. Няма необятно разпространяване на болестта. От 1000 инфектирани от коклюш, малко над 100 са в болница. Близо 400 бременни дами са се имунизирали през последните дни. Имунизационният календар при децата би трябвало да се съблюдава прецизно ”, изясни доцент Кунчев. Той добави, че няма нови случаи на умряли, в резултат на коклюш.

Според Кънчев тази година има взрив на хора ухапани от кърлежи, само че това не означавало, че наложително ще се развие някакво заболяване. „ До 24 часа след впиването, е добре кърлежът да бъде изваден ”, сподели той.

„ Има случаи на 120 кърлежа, открити на ухото на крава. Затова има риск и при хората ”, изясни доцент Кунчев и посъветва да се внимава при прекосяване в тревисти региони.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР