И нека тези, които идват след нас, да обичат България

...
И нека тези, които идват след нас, да обичат България
Коментари Харесай

История за болка и саможертва: обречената любов между хан Аспарух и Пагане

" И дано тези, които идват след нас, да обичат България и да я пазят! "

Всички сме учили за хан Аспарух. Велик български държател, основал първата българска страна през 681 година Сключил мирен контракт с Византия, съгласно който великата мощ е задължена да заплаща налог на България. Всички знаем, че признакът на прабългарите е бил конят или по-точно конската опашка. Според контракта, византийците трябвало да покрият със злато и скъпоценности забит в земята прът с конска опашка, и по този начин са издължавали налога си. Велик е бил ханът със своята мъдрост, правдивост и непреклонност!

Великата трилогия " Хан Аспарух " от 1981 година на режисьора Людмил Стайков е най-мащабния кино план, създаван в миналото в България. Можете да се насладите на този шедьовър, който разказва за „ първия век от българската памет “, в . Ще научите неща за великият хан, за които не сте чели в учебниците - да вземем за пример за любовта сред ханът и жрицата Пагане, изиграна превъзходно във кино лентата от актрисата Ваня Цветкова. 

Малко прочут факт е, че хан Аспарух е имал държанка на име Пагане. Може би тъй като любовта им е пламнала доста преди той да стане хан. 

Пагане е била жрица, дарена с неземна красота и невероятна заложба да предсказва бъдещето. Считало се, че тя приказва с Тангра - основното провидение на прабългарите. Малко преди гибелта си хан Кубрат, бащата на Аспарух, вика Пагане при себе си, с цел да му предскаже бъдещето на народа му. Тя е тази която му споделя, че синовете му би трябвало да се разделят с елементи от племето в три направления на страната, с цел да може при вероятно нахлуване от армията на хазарите, най-малко едното племе да има шанс да оцелее. Той се вслушва в думите ѝ и разделя племето. Начело застават Батбаян, Котраг и Аспарух.

Аспарух взема решение, че желае да вземе Пагане за своя жена.  Тя не е съгласна с него, тъй като знае, че съветът на Великите боляри, наричани още боили, няма да позволи, тъй като той към този момент е хан, а тя щерка на елементарен конник. Ханът обаче е твърдо решен, воден от любовта си към жрицата.

Той привиква съвета на боилите, с цел да им заяви решението си, като се надява, че те ще го поддържат, само че не става по този начин. Те му отхвърлят. Ханът недоумява защо боилите не желаят за своя хан най-личната и най-хубавата жена, чийто разум и способности са от висша изгода за народа.  А в действителност тъкмо това е повода, че е най-личната, най-красивата, най-хубавата и дарена с невероятна мощ. Точно по тази причина съветът я обрича да бъде пренесена в жертва на господ Тангра...

Пагане за прабългарите е била съвършенството, получило женска плът.  Старият празакон гласял, че щом се открие идеален по способности сред народа, никой няма право да го държи в несъвършения свят. Длъжни са били да го пратят при Тангра, с цел да му служи от близко, другояче бога щял да ги накаже. Аспарух няма по какъв начин да не съблюдава закона, тъй като в случай че самичък той не го съблюдава, не може да чака смирение от народа си. А в случай че народът научи, че ханът е отказал на Тангра, с него е свършено.

И въпреки всичко Аспарух не може да се помири с раздялата с обичаната жена и желае от същия този болярин, който пръв недоволен против решението на хана да вземе Пагане за жена, гаранция, че не я принася в жертва на вятъра. Боляринът заклева единствената си щерка да почине до пролетта, в случай че е сбъркал. Пагане приема саможертвата си с усмивка и без да се съпротивлява. Тя е пожертвана, а на хана му се отрежда за жена не коя да е, а дъщерята на болярина. 

Не след дълго дамата на хана забременява, само че ражда мъртво дете и умира малко преди пролетта. Това, което съкрушава владетеля, не е, че Пагане е пожертвана на вятъра, а това, че тя също е носела детето му.  Той е принесъл освен обичаната си, само че и нероденото си дете в жертва.

Пагане не е била войник, не е размахвала саби и щитове по бойните полета, само че е имала необикновена заложба. Неслучайно е била персоналната жрица на хан Кубрат. Чиста и неопетнена, приемала всяка заповед, подготвена да се принесе в всеотдайност за народа си. Нека запомним това име - Пагане.

Всички сте чували израза, че зад всеки съумял мъж стои по една интелигентна жена. Такава е била Пагане за хан Аспарух. Тя се е пожертвала основно поради него, с цел да не се усъмни народът в неговата увереност и непреклонност. И те са му вярвали до последно.

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР