И на втора инстанция жители на столичния квартал Борово спечелиха

...
И на втора инстанция жители на столичния квартал Борово спечелиха
Коментари Харесай

Окончателно: Съдът забрани строителство на висока сграда в Борово

И на втора инстанция поданици на столичния квартал " Борово " завоюваха дело против капиталов план за градеж на висока постройка.
За градежа на въпросната постройка, която се намира на бул. " България " и е планувана при магазин " Мартинели ", позволение има от основния проектант на София Здравко Здравков, както и от Столичния общински съвет (СОС). Но съдът отсъди, че даденото от СОС разрешение на " България билдинг " ЕООД да строи е незаконосъобразно. Парцелът на " България билдинг " се намира на ъгъла сред бул. " България " и ул. " Борово ", в жилищна зона с ограничаване на строителството до 20 метра според настоящия Общ организационен проект на София. Ограничението обаче бива заобиколено по прочут метод – по член 27, алинея 3 от Закона за устройството на територията (ЗУТ). Имотът бива " нарязан " на три от вложителя и по този начин има част, която се явява ъглова, а според тълкуването на Закон за устройство на територията в такава част на практика може да се строи безкрайно.
Мотивите срещу градежа на жалбоподателите - хора, живеещи в съседство с планувания за застрояване парцел, са следните - вложителят не е срещнал живущите в региона с плановете за Подробния организационен проект (ПУП) на парцела, не е била спазена процедурата за разработване и одобрение на проект за преструктуриране на жилищен комплекс, нямало е информация за картотекираната растителност в парцела – т.е. дали има дървета, както и какви са, надвишени са допустимите индикатори за застрояване.
Сега, в претекстовете на окончателното правосъдно решение, категорично се акцентира, че капиталовият план планува понижени дистанции сред новите здания и съществуваща жилищна постройка, както и че плануваното застрояване е по-плътно от позволеното за региона. Решението не предстои на обжалване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР