И Киев и Москва са подписали Хагската конвенция за защита

...
И Киев и Москва са подписали Хагската конвенция за защита
Коментари Харесай

ЮНЕСКО: Над 160 културни обекта в Украйна са повредени или унищожени

И Киев и Москва са подписали Хагската спогодба за отбрана на културното завещание

Над 160 културни обекта са развалени или унищожени по време на войната в Украйна, сочат данни на ЮНЕСКО. Представители на организацията настояват, че Русия систематично нападна украинското културно завещание. Според управляващите в Киев, разрушенията са доста по-големи.

Националният музей в Лвов. Преди войната беше горделивост за Украйна. Съхраняваше над 180 000 експоната - ръкописи, картини - големи сбирки от предмети на изкуството. Сега музеят е празен. Част от експонатите се пазят в бункери. Другите са преместени на секрети места в страната.

И Украйна и Русия са подписали Хагската спогодба, която задължава при положение на боен спор културното завещание да бъде предпазено.

По данни на ЮНЕСКО, обаче, от началото на войната са разрушени или потърпевши 71 религиозни обекта, 12 музея, 32 исторически здания и 24 здания, отдадени на културни действия.

" Повече от половината от записаните вреди или унищожени обекти се намират в региона на Харков и в Донецка област ", сподели Лазар Елунду Асомо, шеф на ЮНЕСКО.

Театърът в Мариупол, който беше нападнат в средата на март, се трансформира в знак на жестокостта на войната. Под отломките му починаха към 300 души, търсили леговище от ударите.

" За страдание, и в този миг войната продължава да сее безпорядък върху целия културен бранш на страната ", съобщи Лазар Елунду Асомо, шеф на ЮНЕСКО.

В 143-ия ден от войната яростните борби за Донецка област не престават. Руските сили нападат и в други региони на страната. При удари нощес в Днипро са починали 15 души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР