и ЕАД (ЕИГ) официално информираха правителството на Румъния за намерениетоси

...
и ЕАД (ЕИГ) официално информираха правителството на Румъния за намерениетоси
Коментари Харесай

Еврохолд и ЕИГ уведомиха официално румънското правителство за инвестиционния спор по казуса с Евроинс Румъния

и ЕАД (ЕИГ) публично осведомиха държавното управление на Румъния за намерениетоси да заведат интернационално арбитражно дело, с което да защитят инвестициятана холдинга в Румъния, при положение, че сегашният спор по проблема с Евроинс Румънияне бъде позволен бързо и в случай че групата не бъде съответно обезщетена запретърпените загуби.

Холдингът към този момент изпрати “уведомление за спор ” (Notice of Dispute) на румънскатадържава, което е първата публична стъпка за пускане на международнаарбитражна процедура по силата на съглашение за отбрана на вложенията,подписано сред държавните управления на България и Румъния. “Ако не постигнемприемливо съглашение в рационален период, ще защитим инвестицията си чрезмеждународен арбитраж ”, изясни Тодор Данаилов, изпълнителен шеф наЕИГ.

Еврохолд и ЕИГ подхващат тези ограничения в резултат на решението на румънскиярегулатор ASF от 17 март за лишаване на лиценза на Евроинс Румъния. Действията на румънския финансов контрол се отличават с голям брой явнинарушения на редица правила на правото на Европейски Съюз, по-конкретно на рамката “Платежоспособност II ”, въведена от всички страни-членки за обезпечаване настабилна законодателна рамка и поредни надзорни практики взастрахователния бранш на територията на целия съюз. Както Еврохолд към този момент
разгласи, решението на ASF е своеволно, дискриминационно и представляванезаконна реквизиция, което е брутално нарушаване на международнотоправо. В резултат на това деяние на румънския регулатор се стигна допроцедура по неплатежоспособност на Евроинс Румъния, с което беше нанесен ударвърху бизнеса на застрахователната група в Румъния.

Преди да се стигне до арбитражна процедура, страните в капиталовия споримат опция да стигнат до решение посредством договаряния. Ако таковаспоразумение не бъде реализирано, Еврохолд и ЕИГ имат подготвеност да започнатмеждународен капиталов арбитраж против румънското държавно управление. Искътще бъде за най-малко 500 млн. евро.
Еврохолд и ЕИГ ще бъдат съветвани в бъдещия развой от водещатамеждународна правна адвокатска фирма Pinsent Masons, която има 27 офиса на 4континента, както и от Джингов, Гугински, Кючуков и Величков (ДГКВ), едно отголемите и одобрени адвокатски сдружения в България.

ЕИГ е измежду най-големите вложители на застрахователния пазар в Румъния, катодо момента групата е вложила към 280 млн. евро. “Спорът по проблема сЕвроинс Румъния може да разклати стабилността на целия застрахователенпазар на Европейски Съюз, защото застрахователният бранш е основен институционаленинвеститор в развиването на финансовите и финансови пазари в Европа.

Порочните практики, прилагани от актуалното управление на румънскияфинансов регулатор против Евроинс Румъния, касаят необятно употребявани,утвърдени и утвърдени презастрахователни способи. Ако използването на тезинезаконосъобразни практики продължи и казусът не бъде решен, това щесъздаде казус с тежко и пагубно влияние върху цялатазастрахователна и презастрахователна промишленост в Европейски Съюз ”, означи още ТодорДанаилов.

Eврохолд България АД
Еврохолд България АД е водеща енергийна и финансова група с активност в района наЦентрална, Източна и Югоизточна Европа. Акциите й се търгуват на фондовите тържища в
София и Варшава. Еврохолд е притежател на Електрохолд - водещата електроенергийна групав България, притежаваща най-големия дистрибутор, снабдител и търговец на електроенергияв страната, която има над 3000 чиновници и обслужва съвсем 3 млн. консуматори. Еврохолд есобственик и на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от огромните застрахователни групи врегиона, разрастваща активност в 10 страни.

www.eurohold.bg; www.electrohold.bg; www.eig.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР