И двамата определиха като приоритет задълбочаването на свързаността между двете

...
И двамата определиха като приоритет задълбочаването на свързаността между двете
Коментари Харесай

България и Турция трябва да работят за ограничаване на негативите от войната в Украйна

И двамата дефинираха като приоритет задълбочаването на свързаността сред двете страни.

Разширяването на транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност сред България и Турция ще способства за икономическото развиване, стабилността и сигурността освен на двете страни, само че и на цяла Европа, съобщи Румен Радев.

Той открои взаимната работа по време на служебното държавно управление за разширение на потенциала на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и подписания меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин. Предвид смяната в световните вериги за доставки усилването на транспортните ни връзки и увеличението на потенциала на пропускателните пунктове ще придаде нов подтик и вероятност на търговско-икономическото съдействие за целия район на Централна и Югоизточна Европа, съобщи Румен Радев.

Българският държавен глава оцени високо, че в разгара на енергийната рецесия в Европа Турция обезпечи своевременен достъп на страната ни до турските терминали за полутечен газ, което не разреши България да изпитва усложнения при резервирането на слотове. Президентът подчертава и върху значимостта на оферти от България и поощрен от Европейската комисия план " Solidarity ring " за транспорт на азерски газ към страните от Централна и Източна Европа, който открива благоприятни условия и за Турция в тази тенденция.

Партньорството в областта на сигурността също беше разисквано по време на срещата. Румен Радев и Хакан Фидан означиха положителното съдействие сред България и Турция за защита на общата граница и противодействието на незаконния трафик на хора.

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР