И догодина майките на деца от 1 до 2 г.

...
И догодина майките на деца от 1 до 2 г.
Коментари Харесай

За трета година майчинството остава 380 лева

И следващата година майките на деца от 1 до 2 година ще получават по 380 лева, реши болшинството в Народното събрание при гласоподаване на бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2020 година Властта не одобри предлагането на Българска социалистическа партия през втората година от майчинството парите да станат най-малко 650 лева Във всички европейски страни платеното майчинство е 3-5 месеца, аргументираха се от ГЕРБ, съгласно които майките би трябвало допустимо най-рано да се върнат на работа. ДУМА напомня, че компенсацията за развъждане на деца от 1 до 2 година бе увеличено от 340 на 380 лева от 1 януари 2018 година и от този момент не е променяно.

От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст става 250 лева, сега е 219,43 лева Предизборно от " Обединени патриоти " предлагаха 300 лева минимална пенсия, само че все пак при гласуването на бюджета на ДОО присъстващите в залата " патриоти " гласоподаваха срещу концепцията. Разгорещеният спор за минималната пенсия скара депутатите във вторник вечер и председателстващият съвещанието Емил Христов бе заставен да го прекъсне. Препирните за пенсиите продължиха и през вчерашния ден. Отхвърлени бяха предложенията на Движение за права и свободи минималната пенсия да стане 250 лева от 1 януари и на Българска социалистическа партия за 250 лева от 1 януари и 300 лева от 1 юли. Така и следващата година най-ниската пенсия за стаж и възраст остава под прага на беднотия от 363 лева

Конституционно сме задължени да преизчисляваме от време на време пенсиите, съобщи Крум Зарков, който се базира на член 4 от главния закон, съгласно който Република България подсигурява живота, достолепието и правата на личността. Зарков пресметна, че за предлагането на Българска социалистическа партия за осъвременяване на така наречен остарели пенсии въз основата на междинния застрахователен приход от 2016 година ще са нужни 1,7 милиарда лева, които може да се вземат от остатъка. " Предлагате минималната пенсия да бъде 250 лв.. Това прави 8,33 лева дневно за възрастните. Как може да живеят по този начин? ", попита Виолета Желева от Българска социалистическа партия. Възрастните у нас ще не престават да получават най-ниските пенсии в Европейски Съюз, без значение че предходната година бедните пенсионери са се нараснали с 30%, сподели социалистката Евдокия Асенова.

" Вие поставяте избора по този начин - недостиг в Национален осигурителен институт или геноцид на близо 2 млн. българи. Вместо избора недостиг или геноцид ние предлагаме рационално, финансово аргументирано бюджетно и заслужено решение за тези, които са дали целия си живот за градежа на България ", съобщи Корнелия Нинова. Председателката на Българска социалистическа партия за следващ път попита ръководещите къде са над 7 милиарда лева от Сребърния фонд. Тя напомни, че съгласно прогнозите при основаването на фонда през днешния ден в него трябваше да има 10 милиарда лева, а в действителност има 2-3 милиарда лева " Днес приказваме за 1 милиарда, нужни за преизчисляване на пенсии. Къде са парите? ", попита за следващ път Нинова и не получи отговор. Без отговор остана и въпросът на Надя Клисурска каква адекватност има в предлагането на ръководещите за нарастване единствено на минималните размери с 14%, а на останалите - с 6,7%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР