И до днес благодарим на тези, които са се сетили

...
И до днес благодарим на тези, които са се сетили
Коментари Харесай

Гримът вече е на 7000 години

И до през днешния ден благодарим на тези, които са се сетили да изградят основите на днешната бюти промишленост. В началото материалите били много примитивни, несъмнено, само че в устрема си да подчертаят красивите черти, които имали, хората са употребявали огромна доза въображение. Днес гримът е еволюирал толкоз, че на пазара има всевъзможни палитри със сенки и червила, козметика за скриване на нежелани пори и дори веган артикули. И с цел да оценим в действителност това, което имаме, е добре да създадем дребна, само че доста значима ретроспекция.

Жените в древността не били образовани на тематика безвредни практики за хубост и по тази причина постоянно употребявали материали, които застрашавали здравето. Някои домашни козметични артикули включвали живак, олово, арсен и пиявици, с цел да може лицето да стане по-бледо, олицетворение на хубостта в антични времена. Едно от най-безопасните решения било потреблението на горски плодове за оцветяване на устните. 

Древните са считани за първите, които полагали грим върху лицето си, като приготвяли сами козметичните си средства от галенит и мед . Точно те употребявали горски плодове , с цел да боядисат устните си и въглени , с цел да подчертаят очите си. Вещество, направено посредством мелене на стибнит (минерал с мрачен цвят, прочут още и като антимонит), е употребявано за контуриране на очите на особите от първостепенна значимост. Смята се, че по този метод те подражавали на своите богове. Тази наклонност се популяризира в Рим и в Гърция малко по-късно, а по-късно и в Индия, и във Вавилон, където цената на сенките била толкоз висока, че единствено защити хора можели да ги употребяват.



В Персия пък средство за разкрасяване бил  каялът . След приемането на исляма от персийските племена обаче в някои територии на империята гримът бил неразрешен, в случай че е прекомерно мощен, че да промени външния тип или да провокира неконтролируемо полово предпочитание. Ако тези неща са били спазвани и рамкирани в избрани граници, единственото ограничаване, което ислямът налагал, било да не се употребяват съставки, които са рискови за живота.

А в Китай, Япония и Европа...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР