И днес силите за сигурност започнаха масови арести на протестиращи

И днес силите за сигурност започнаха масови арести на протестиращи ...

Още масови арести на протестиращи в Беларус.


И днес силите за сигурност започнаха масови арести на протестиращи в района на площада на Победата в центъра на Минск, където участниците в опозиционния Марш на солидарността бяха принудени да спрат пред преградилите пътя им служители на ОМОН. Агенция "Интерфакс" съобщава за най-малко 70 задържани и отведени демонстранти. На вчерашното женско протестно шествие .

Тази вечер в Минск шествие от десетки хиляди се насочи по Проспекта на победителите към резиденцията на президента Александър Лукашенко в северозападната част на беларуската столица, предадоха ТАСС и АФП. Около улицата, по която всяка неделя вече се провежда шествие на протестиращите срещу преизбирането на Лукашенко, бяха разположени заградителни щурмови автомобили "Рубеж" и водни оръдия. Заради загражденията протестиращите не успяха да преминат покрай резиденцията и бяха принудени да направят кръг около центъра на града. 

Беларуски правозащитници съобщават за над 20 задържани в Минск и още толкова в други градове в страната. Още от сутринта силите за сигурност се опитаха да попречат на хората да се съберат, като задържаха някои от тях на произволен принцип. В града по нареждане на държавните власти е намалена скоростта на мобилния интернет, уточнява ТАСС. В центъра са затворени някои станции на метрото и са поставени под засилена охрана почти всички важни обекти в града, затворени са части от магистралите.

Униформени мъже с маскирани лица арестуват мирно демонстриращи и ги натъпкват в затворнически автомобили, съобщава ДПА. Милиция охранява и резиденцията на Лукашенко, където 66-годишният президент на два пъти се появи въоръжен с автомат "Калашников", за да попречи да бъде щурмувана сградата.

Над 10 души са задържани за участие в неразрешени акции, съобщи говорителката на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова, цитирана от ТАСС. "Хората използват нерегистрирана символика", уточни тя. 

По-късно беше съобщено, че ОМОН са стреляли предупредително във въздуха по време на демонстрациите. Това се е случило в Брест по време на демонстрация срещу президента Александър Лукашенко, потвърди пред ТАСС говорителката на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова. Тя предположи, че един от служителите е стрелял във въздуха с цел сдържане на напора на протестиращите. Преди това видеозапис с момента на изстрела разпространи порталът tut.by. Същият портал съобщи, че силите за сигурност са използвали спрей със сълзотворен газ срещу протестиращите в Брест. Именно в този град на 13 септември за пръв път беларуските власти използваха водно оръжие срещу протестиращите. 

Източник: segabg.com