И днес жените продължават да се сблъскват с избора дали

...
И днес жените продължават да се сблъскват с избора дали
Коментари Харесай

Компромисите, които работещите жени все още правят

И през днешния ден дамите не престават да се сблъскват с избора дали да се посветят на фамилията (грижата), или да преследват кариера (страстта). И докато  разликата в заплащането на труда на мъжете, и дамите последователно се контролира, разликата в неплатения труд в семейството се усилва. А дамите, които желаят да се развиват кариерно са подложени на напън да не престават да извършват всичките си отговорности в дома. 

Работещите дами в хетеросексуални бракове поставят повече грижи вкъщи, в сравнение с домакините от 50-те и 60-те години, съгласно изследване американския проучвателен център Pew. В същото време друго изследване от 2021 година демонстрира, че жените, които печелят повече от съпрузите си, постоянно поемат и повече неплатен труд вкъщи спрямо тези, които печелят по-малко. Вероятно по този метод се пробват да компенсират времето, което отделят за кариерата си, и да понижат възможните разногласия, свързани с техните служебни задължения, отбелязва психоложката и изследователка Кристина Дуранте в Psychology Today. 



Данните демонстрират също, че единствено 38 % от хетеросексуалните двойките, в които действително дамата обезпечава сред 80 и 100 % от прихода на семейството, признават, че това е по този начин. Т.е. над 60 на 100 от тях дават погрешна информация -  че " мъжът устоя фамилията ", тъй като другояче би трябвало да разгласят нещо, което е против нормите в обществото. 

Дори при двойките с високи приходи и кариера и при двамата сътрудници, мъжете не трансформират графика си, с цел да оказват помощ у дома. ори най-подкрепящите ги сътрудници мъже не трансформират графика си, с цел да оказват помощ вкъщи12.

Може би не е изненадващо, че днешните женени мъже и неомъжени дами имат по-високи равнища на задоволеност от живота, в сравнение с омъжените дами. Омъжените дами са претрупани и неслучайно част от тях избират развода, като излаз.  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР