И бившият главен прокурор Сотир Цацаров отказа да се яви

...
И бившият главен прокурор Сотир Цацаров отказа да се яви
Коментари Харесай

И Цацаров отказа да се яви в комисията Нотариуса, съмнява се в безпристрастието й

И някогашният основен прокурор Сотир Цацаров отхвърли да се яви в комисията " Нотариуса ", като стимулира отхвърли си за това с писмо до ръководителя на комисията Никола Минчев, като и до всеки един  народен представител от комисията.

 

Г-н Минчев " спести " втората част от писмото при прочитането му - за информацията, която комисията следва да изиска, евентуално, с цел да търси политически резултат. 

 

Кворум има, само че посетители няма ", с тази имитация на ръководителя на краткотрайната комисия за изследване на обстоятелства към въздействието на Мартин Божанов - Нотариуса Никола Минчев заключи обстановката 10 минути след началото на плануваното за през днешния ден съвещание.

На него трябваше да бъдат изслушани двама някогашни основни прокурор - Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и изпълняващ функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов.

 

Нито един от тях не се яви - Гешев заяви още предходната седмица, че има пътешестване, само че би се явил и прикани да бъде поканен още веднъж. Сарафов и Цацаров уведомиха към половин час преди началото на съвещанието, че няма да участват. За разлика от предходното съвещание, този път депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи участваха в залата и кворум имаше.

 

Сотир Цацаров приказва по тематиката пред Висшия правосъден съвет, където отхвърли да познава Мартин Божанов - Нотариус В писмото си до депутатите Цацаров акцентира като мотив за неявяването си: " Начинът на насрочване и протичане на съвещанията на Временната парламентарна комисия основава чувството, че провежданите чувания имат за цел не толкоз обективната „ инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов “, а по-скоро едностранна политическа изява на обособени народни представители ".

 

" Заявявам още един път, че не съм познавал Мартин Божанов, нито съм имал каквато и да е причастност към „ активността на групата към Мартин Божанов “, написа още Цацаров до парламентнарната комисия.

 

" Наблюдава се едно усилване на поканените лица да не участват, може би тъй като актуалната легислатура е на доизживяване, тъй като има към два месеца живот. Никой не може да докараме принудително ", отговори Минчев на въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров по кое време ще се организира обикновено съвещание.

Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната - Демократична България " предложи и тримата да бъдат поканени още веднъж на съвещание в рамките още на тази седмица.

 

" Вероятно неявяването на тези лица дава отговор на положението на прокуратурата у нас ", съобщи някогашният вътрешен министър Бойко Рашков. Той съобщи, че е сюрпризиран, че " тези лица не почетоха Народното събрание ".

 

 

Ето цялото писмо на Сотир Цацаров

 

 

ДО

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ЗАМЕСТНИК - ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА ВРЕМЕННАТА КОМИСИЯ

ЗА ПРОВЕРКА НА ФАКТИ И

ОБСТОЯТЕЛСТВА, СВЪРЗАНИ

С ДЕЙНОСТТА НА ГРУПАТА

ОКОЛО МАРТИН БОЖАНОВ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНЧЕВ,

Получих покана от Вас да взема присъединяване в съвещанието на Комисията, планувано за 02.04.2024 година, при посочен дневен ред, включващ т. 3 „ Изслушване на основния прокурор на България в интервала 2012 – 2019 – Сотир Цацаров, по отношение на данни и информация за групи на въздействие в прокуратурата през съответния интервал “.

Изложеното по-долу обуславя решението ми да не вземам участие в съвещания или чувания, провеждани от Временната комисия:

- На 20.03.2024 година бях изслушан от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, където изложих обстоятелства по обвързваните с мен изказвания на Веселин Денков и Ивайла Бакалова в съвещанието на Комисията на 29.02.2024 година и на Владислава Цариградска в съвещанието на Комисията на 22.02.2024 година Като прокурор, желаех чуване пред точно пред Прокурорската гилдия, като върховен кадрови и дисциплинарен орган. То бе излъчено директно на интернет страницата на Висшия правосъден съвет, а посредством медиите получи и публично притежание освен измежду професионалната магистратска общественост.

- Начинът на насрочване и протичане на съвещанията на Временната парламентарна комисия основава чувството, че провежданите чувания имат за цел не толкоз обективната „ инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов “, а по-скоро едностранна политическа изява на обособени народни представители. До сегашния миг не са подхванати каквито и да е дейности за приемане на информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства по отношение на желаните и прилаганите СРС по отношение на магистрати; за приемане на информация от Министерството на вътрешните работи и от други служби за сигурност по отношение на това, били ли са Божанов и лицата от неговото обграждане сътрудници на тези служби и по какъв начин е разгласен и извършен конкурс за назначение на брачната половинка му в ГДБОП; за приемане на информация по отношение на хода на следствието на убийството на Мартин Божанов; за приемане на информация от Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество по отношение на производството за лишаване, водено против Веселин Денков; за приемане на информация от дирекция „ Противодействие на корупцията “ на някогашната КПКОНПИ за инспекциите и решенията на тази комисия по молбата на Веселин Денков от 25.08.2020 година и по следствието на фондация „ Антикорупционен фонд “, оповестено на 11.06.2021 година Не е изслушан някогашният депутат Яне Янев – главно „ настоящо лице “ в записите на Ивайла Бакалова и Антикорупционния фонд, чийто изказвания за мен нямат нищо общо с истината. Нямам каквито и да е искания да насочвам препоръки по отношение на метода на работа на парламентарна комисия. Считам обаче, че събирането най-малко на тази информация е належащо за определяне на обективната истина, вместо отправянето в общественото пространство на обвинявания и лъжи, стимулирани политически или заради персонални проблеми с правораздаването.

Заявявам още един път, че не съм познавал Мартин Божанов, нито съм имал каквато и да е причастност към „ активността на групата към Мартин Божанов “.

Заявявам още един път, че нямам каквото и да е отношение към задържането на Веселин Денков и водените по отношение на него наказателни производства и във всички мои дейности, свързани с него, като някогашен ръководител на КПКОНПИ съм спазил прецизно закона.

Прилагам копие от Прессъобщение на КПКОНПИ, оповестено на 25.06.2021 година, което показах и на членовете на Прокурорската гилдия. То е налично в интернет и в този момент, а изложените в него обстоятелства са елементарно проверими.

 

С УВАЖЕНИЕ:

 

СОТИР ЦАЦАРОВ

прокурор

във Върховната прокуратура

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР