Hyundai Motor обновява Ioniq 5 за моделната година 2023 давайки

...
Hyundai Motor обновява Ioniq 5 за моделната година 2023 давайки
Коментари Харесай

Hyundai Ioniq 5 с подобрения

Hyundai Motor обновява Ioniq 5 за моделната година 2023 давайки му повече мощ, по-голяма батерия и затова по-голям обсег. Капацитетът за предпазване на по-голямата батерия е повишен до 77,4 квтч, моделите към този момент оферират 168 кВт/229 к.с. или 239 кВт /325 к.с., а новото им съоръжение би трябвало да обезпечи още повече наслаждение от шофирането.

„ С повече от 14 000 нови регистрации в Германия, Ioniq 5 е същински сполучлив модел за Hyundai и с многочислените си победи в сравнителни проби има доста позитивен принос за нашата марка “ - споделя Юрген Келер, ръководещ шеф на Hyundai Motor Germany.

Ioniq 5 съвсем не се е трансформирал извън и от вътрешната страна. Като алтернатива има цифрови външни огледала против в допълнение възнаграждение от 1300 евро. Изображенията от камерата се демонстрират на обособени монитори в панелите на вратите. Новото в гамата е матовото покритие в Atlas White (990 евро) и асистиращият пакет (1000 евро). Последният включва Autobahn Assist 2.0 (Highway Driving Assist HDA 2.0) и функционалността за секване за самостоятелния помощник за спешно прекъсване.

Цените за базовата версия стартират от 43 900 евро за 124 квт/170 к.с. задвижване на задните колела с 58 квтч батерия и 47 900 евро за средномощния вид с огромна батерия. Пакетът Dynamiq коства 5100 евро повече за двата автомобила, а пакетът Techniq коства 7300 евро в допълнение. Най-добрият пакет Uniq се предлага с огромната батерия и задвижване на задните колела за 58 800 евро и със задвижване на четирите колела за 62 800 евро. Нататък можете да се спрете на задвижване на четирите колела с пакет Techniq за 59 200 евро.

Модифицираното в този момент шаси има за цел да обезпечи нараснал комфорт на шофиране и по-добро ръководство при неприятни пътни условия, защото усъвършенстваните честотно-селективни амортисьори усъвършенстват реакцията на окачването и амортисьорите на предния и задния мост. Тези усъвършенствания бяха съществено забележими по време на двудневно тестово шофиране от Офенбах през Бремерхафен до езерото Пльон в Шлезвиг-Холщайн.

По време на двата дневни стадия от повече от 400 километра всеки, при съблюдаване на всички ограничавания на скоростта по селски пътища и скорост на автомагистрала от 120 км/ч отбелязахме приблизително 17,5 кВтч консумация на сила на 100 километра. Изключително пестелив водач с прозорливо каране и не повдигане на скорост над 80 км/ч, без спомагателни потребители на електрическа енергия означи резултат от 13,5 кВтч! С изключение на този „ специфичен случай “, всички останали участници в теста си взеха по една пауза за зареждане дневно, а предните накланящи се седалки със сгъваеми облегалки за крайници им разрешиха комфортна отмора.

Намирането на източник на непрекъснат ток и предварителното изясняване дали там има налична мощна точка за зареждане с непрекъснат ток - в случай че е допустимо най-малко 150 кВтч или даже 800 волтова технология, се улеснява от приложението Charge myHyundai, което се употребява първо за включване на електричеството и по-късно за заплащане на сметката.

Системата за отопление на батерията, която е общоприета за всички Hyundai Ioniq 5s, има нова функционалност за предварителна подготовка и по този метод довежда високоволтовата батерия до допустимо най-хубавата температура по време на шофиране, в случай че станцията за бързо зареждане е въведена като навигационна дестинация.

Специалистът по картографиране TomTom дава картата и информацията за трафика в действително време. Обхватът на WLTP може да се употребява единствено в случай че започнете с цялостно зареждане и несъмнено има станция за зареждане, която чака на вашата дестинация. Колата се зарежда бързо единствено до 80 % със приблизително 135 кВтч на DC устройства за бързо зареждане, по-късно процесът пада бързо. Пълното зареждане от 80 до 100 % ще отнеме най-малко толкоз време, колкото зареждането от 20 до 80 % преди него. При дълги пътувания би трябвало да се употребяват единствено към 80 % от обсега до първото зареждане, а по-късно единствено 60 % от обсега с цел да нямате огромна загуба на време.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР