Хутите със своите нападения над кораби в Червено море създават

...
Хутите със своите нападения над кораби в Червено море създават
Коментари Харесай

Хутите създават сериозни проблеми за Египет

Хутите със своите набези над кораби в Червено море основават сериозен проблем и за Египет – доста кораби заобикалят маршрута, респективно и Суецкия канал. Това изправя Кайро пред огромна политическа алтернатива.

Египет е изключително обиден от нападенията на хутите против търговски кораби в Червено море: доста плавателни съдове избягват протока сред Арабския полуостров и североизточна Африка, откъдето следва, че не минават и през Суецкия канал, което коства доста пари на Египет.

От началото на годината приходите от такси за прекосяване на Суецкия канал са спаднали с 40 % спрямо този интервал на 2023-а година, заяви началникът на ведомството, което ръководи канала. В първите 10 дни на тази година трафикът е намалял с 30 на 100. Египет към този момент реагира на спада, като подвигна таксите за прекосяване с между пет и 15 %.

Икономиката   на   Египет   е   подложена   на   напън

По-слабото потребление на Суецкия канал идва в миг, в който страната и така е в сериозна икономическа рецесия. Намаляващият експорт на природен газ, по-слабият туризъм и спадналите парични преводи на работници от чужбина нанасят тежък удар върху египетската стопанска система.

Заради рецесията в Червено море страната е изправена пред огромно икономическо предизвикателство, споделя египетският икономист Ахмед Зикр Аллах. “В момента повече от половината египтяни към този момент живеят под прага на бедността. Затова спадът на приходите от Суецкия канал удря страната още по-силно. ”

В композиция с обезценяването на египетската лира страната може да се окаже в обстановка, в която към този момент няма да може да изплаща задълженията си, допуска Ахмед Зикр Аллах. “При това състояние ще бъде необходим нов заем от Международния валутен фонд. ”

Настрана   от   военните   дейности   против   хутите

Въпреки това Египет не взима присъединяване във военните дейности, които целят да обезпечат сигурността на комерсиалните направления в Червено море. Страната има своите аргументи за това, изяснява египтологът Щефан Рол от берлинската фондация “Наука и политика ”. Правителството в Кайро евентуално е наясно, че въздушните удари, които Съединени американски щати и Англия започнаха, надали ще подобрят сигурността на маршрута, който е значим за Египет в дълготраен проект. “Идеята, че единствено с няколко въздушни удара хутите могат да бъдат възпряни да нападат морския трафик, е наивна. Вероятно по този начин считат и в Кайро. ”

Египетската дипломация демонстрира въздържаност по въпроса. В изказване на външното министерство се показва “дълбока паника ” от ескалацията в Червено море. “Необходимо е да се обединят интернационалните и районните старания за понижаване на напрежението и неустойчивостта в района, в това число за сигурността на корабоплаването в Червено море ”, се споделя още в изказването. Не се приказва за военна ангажираност или за присъединяване на Египет в самодейността на Съединени американски щати против хутите. Единствената арабска страна, която се причисли към водената от Съединени американски щати и Англия коалиция, остава Бахрейн. 

Вътрешнополитически   въпроси

Властите в Египет обмислят идващите си ходове и предвид на вътрешнополитическата обстановка, споделя Щефан Рол. Фактът, че с офанзивите си хутите се опълчват на войната, която Израел води в Газа, им печели известност и в Египет. “Ако държавното управление се включи във военна интервенция против хутите, това сигурно ще провокира огромни митинги в Египет ”, счита Рол. “Освен това част от високопоставените чиновници в областта на сигурността в Египет към този момент са доста резервирани във връзка с Израел. ” Вярно е, че същите тези хора в Кайро не считат дейностите на хутите за ефикасни и причина за смяна в позицията на Израел. “Но я има вярата, че това ще окаже напън върху Израел и неговите сътрудници. Това е още една причина желанието за интервенция против хутите в тези кръгове да не е изключително високо. ”

Политологът Мустафа Камел ал-Сайед от Американския университет в Кайро вижда нещата по подобен метод. Той споделя, че обединението на САЩ и Великобритания цели да предпази Израел от външен напън. Вашингтон да вземем за пример не се причисли към необятно публикуваните в Арабския свят апели за преустановяване на огъня в Газа. Затова и страни като Египет и Саудитска Арабия не се включиха в обединението против хутите, счита ал-Сайед. Предвид актуалната обстановка, това може да бъде интерпретирано от останалите страни в района като поддръжка за Израел.

Вашингтон   е   наясно   със   обстановката   в   Египет

Може ли нежеланието на Кайро да се включи във военната интервенция против хутите да докара до по-сериозни проблеми с Вашингтон? Според египетския специалист това е малко евентуално. Много други страни, в това число западни, също се въздържаха от присъединяване в тази коалиция. Така че отводът на Египет надали ще натежи изключително.

Щефан Рол е на същото мнение. “Във Вашингтон най-вероятно демонстрират схващане по отношение на позицията на Кайро. Там също знаят какъв брой непопулярна би била в Египет всяка стъпка, която може да се разчете като поддръжка за Израел и какъв риск би било това за държавното управление. ”

Източник: Дойче веле
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР