Хусите са военно движение в Йемен, който се намира в

...
Хусите са военно движение в Йемен, който се намира в
Коментари Харесай

Кои са хусите и защо САЩ ги нападнаха точно сега?

Хусите са военно придвижване в Йемен, който се намира в южната част на Арабския полуостров. През последните десетилетия те нееднократно провеждат протести против сунитските управляващи в столицата Сана, написа ARD, представена от Deutsche Welle.

Война, която продължава 10 години
През 2014 година хутите нападнаха южните елементи на Йемен и превзеха столицата. Те принудиха президента Абдрабу Мансур Хади и държавното управление да избягат на юг, а след това и към Саудитска Арабия. Това докара до революция, в която водена от Саудитска Арабия военна коалиция си сложи за цел да върне държавното управление, което е в заточение, назад на власт. По данни на Организация на обединените нации над 150 000 души са починали в спора, който докара до една от най-тежките филантропични произшествия в света. Срокът на контрактуваното военно помирение изтече преди повече от година, само че то значително се съблюдава и до през днешния ден.
Според разбор от 2019 година хусите разполагат с сред 180 и 200 хиляди въоръжени бойци. Те разполагат с огромен оръжеен боеприпас и са подкрепяни интензивно най-много от Иран и от Хизбула в Ливан.
Основната цел на хусите е да поемат ръководството на целия Йемен. А в Газа, сходно на Техеран, те желаят да принудят Израел да прекрати офанзивите. Затова те оповестиха, че всеки един транспортен съд, който се насочва или потегля от израелските пристанища, е тяхна евентуална цел.

Хутите са нападнали 27 кораба в последните месеци
До 11 януари бунтовниците са нападнали 27 разнообразни кораба, които са минавали през южната част на Червено море, разгласи представителят на Пентагона Пат Райдър, представен от АРД. Военният представител на хусите Яхия Сария от своя страна съобщи, че организацията желае да пречи на израелските кораби да навлизат в Аденския залив, " до момента в който не спре израелската експанзия против нашите непоколебими братя в линията Газа ".
Но единствено дребна част от нападнатите кораби имат директна връзка с Израел. В резултат от офанзивите на хусите доста интернационалните компании бяха принудени да пренасочат комерсиалните си кораби през надалеч по-дългия път през нос Добра вяра.
На борда на един от корабите - Galaxy Leader - има и двама български жители. Наскоро се появиха фрагменти, на които се вижда, че Galaxy Leader е закотвен на йеменското пристанище и е трансфорат в туристическа дестинация. За други два отвлечени кораба - Central Park и българският товарен транспортен съд " Руен ", който плава под малтийски байрак - също се спекулираше, че са нападнати от хутите, само че информацията не може да бъде доказана. Танкерът Central Park, който плава под либерийски байрак, бе освободен от американски военни в края на ноември. В края на декември раненият помощник-капитан на " Руен " бе освободен и върнат в България, само че други седем българи останаха в плен.

След офанзивите на Съединени американски щати и Англия: нова ескалация?
Седмици наред Съединени американски щати и други страни предупреждаваха хусите, че в случай че не преустановят офанзивите си против търговски кораби в Червено море, ще има последици. И защото те по този начин и не престанаха с нападенията, американският министър на защитата разгласи основаването на интернационална коалиция, която да предотврати нападението на още кораби, в която с изключение на Съединени американски щати вземат участие още над 20 страни.
В нощта на 11 против 12 януари Съединените щати и Англия, благодарение на съдружници, бомбардираха позиции на хусите в Йемен. В обща декларация те аргументираха нападението с правото на самоотбрана: " Тези прецизни офанзиви имат за цел да унищожат и отслабят опциите на хусите да заплашват международната търговия и живота на моряците по един от най-важните водни пътища в света ".
До момента няма информация от Съединени американски щати за какво ударите се нанасят тъкмо в този момент. Според наблюдаващи повода може да е обвързвана с риска от възползване от нестабилното помирение в Йемен, както и от разширение на спора в Близкия изток. Макар Вашингтон да реагира с въздушни удари на многочислените набези от страна на близки до Иран милиции в Ирак и Сирия, във връзка с Йемен изглеждаше, че американците преследваха друга тактика. От Пентагона неотдавна обявиха, че американски военни кораби са свалили размирен дронове, изстреляни в тяхна посока, само че подчертаха, че са стигнали до заключението, че техните кораби не са били задачата.
Що се отнася до офанзивите на проирански групировки в Ирак и Сирия представителят на Пентагона Райдър сподели, че контраатаките на Съединени американски щати не са довели до ескалация на спора в Близкия изток. Предстои да забележим дали американските и английските офанзиви против оръжейни хранилища и други обекти на хусите ще доведат до такава, обобщава АРД.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР