Хуманитарната криза в Газа е надвиснала“, казва министър от правителството

...
Хуманитарната криза в Газа е надвиснала“, казва министър от правителството
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас: Какво е решението с две държави?

Хуманитарната рецесия в Газа е „ надвиснала “, споделя министър от държавното управление

Оттогава все по-голям брой израелски селища са основани на територията на Западния бряг, като към 600 000 израелци в този момент живеят там и в окупирания Източен Йерусалим.

Въпреки че тези селища се смятат за противозаконни съгласно интернационалното право, тяхното битие прави територията все по-трудна за установяване като палестинска.

Прочетете още:
Дълбоките корени на израелско-палестинския спор
Сателитни изображения демонстрират разрушени домове в Газа
Как стана това се случи ли война?

Създаването на Израел и последвалата арабско-израелска война от 1948 година видяха доста палестинци, принудени да изоставен домовете си, в това, което е известно като Накба, или „ злополука “ на британски.

< p> По този метод Организация на обединените нации даде статут на емигрант на към 750 000 души, избрани като хора, „ чието обикновено място на престояване е била Палестина през интервала от 1 юни 1946 година до 15 май 1948 година и които са изгубили дом и средства за прехранване вследствие на спор от 1948 година ".

Изображение: Хан Юнис, южна Газа по-рано тази година

Но при същите критерии, 5,9 милиона палестинци - които живеят на Западния бряг, Газа, Източен Йерусалим и в лагери в Йордания, Ливан и Сирия – в този момент дава отговор на условията и доста биха желали да се върнат в родината си.

В окупираните територии няма да има място за този повишен брой хора, което значи, че някои ще би трябвало да бъдат презаселени на израелска територия, което опонира на концепцията на Израел за решение с две страни.

Изображение: Куполът на скалата и джамията Ал Акса в Йерусалим

Йерусалим

Има особени гранични усложнения с Йерусалим.

И двете страни настояват, че античният град е тяхна столица. Това се дължи на голямото му историческо и религиозно значение както за израелците, по този начин и за палестинците и обстоятелството, че е дом на няколко свети места в юдаизма, исляма и християнството.

Например, ограденият със стени Стар град е хазаин и на Храма Маунт – най-свещеното място на юдаизма – и джамията Ал Акса, третото най-важно място в исляма след Мека и Медина, където мюсюлманите имат вяра, че пророкът Мохамед се е възнесъл на небето.

По-рано тази година имаше жестоки конфликти сред израелци полиция и палестински вярващи там.

Изображение: Протести пред джамията Ал Акса през май 2022 година Изображение: Еврейски поклонници на Стената на рева за Йом Кипур през септември

Израелското държавно управление твърди, че Йерусалим е тяхната „ неделима столица “ и това е седалище на израелското държавно управление и парламент (Кнесет), само че Източен Ерусалим е необятно считан за окупирана палестинска територия.

На доктрина решение за две страни публично би признало Източен Ерусалим за палестинска столица и западна част на града за израелците.

Кой го поддържа - и какви са техните условия?

Официалната позиция на Израел утвърждава решение с две страни, само че при изискване, че палестинската страна се демилитаризира - защото вижда Хамас и други въоръжени групировки като екзистенциална опасност.

Фатах и ръководещите палестинските управляващи на Западния бряг поддържат решението, при изискване че им е разрешено да се самонаблюдават.

Хамас, който управлява Газа, се е заел с унищожаването на Израел. Въпреки това, в модифицирана харта, оповестена през 2017 година, се споделя, че ще одобри палестинска страна по границите от 1967 година

Липсата на консенсус от палестинската страна затруднява решението - и възходящ брой израелски политици в този момент също отхвърлете концепцията.

Наистина, актуалният президент на Израел, Бенямин Нетаняху, беше представен от националния ефирен оператор на страната през юни като споделя, че палестинските очаквания за суверенна страна „ би трябвало да бъдат отстранени “.

< p> Въпреки че Организация на обединените нации и интернационалната общественост необятно осъдиха разширението на израелските селища на Западния бряг и ги считат за съществена спънка пред мира, малко беше направено за въздържане на Израел.

Израел не е склонен и цитира исторически и древен връзки със земята.

Широко се счита, че Израел държи властово преимущество пред палестинците, стопански и във връзка с своите военни запаси.

Той се е възползвал от мощните и поредни поддръжка на Съединените щати, от които те са най-големият кумулативен адресат на задгранична помощ от Съединени американски щати след Втората международна война.

Защо някои изгубиха вяра?

Надеждата за решението с две страни доближи своя връх при започване на 90-те години, когато Съединени американски щати улесниха подписването на споразуменията от Осло под президентството на Бил Клинтън.

Известно, тогавашният израелски министър председател Министър Ицхак Рабин и ръководителят на Организацията за избавление на Палестина Ясер Арафат се ръкуваха на моравата на Белия дом.

Изображение: Ицхак Рабин и Ясер Арафат се ръкуваха в Белия дом с Бил Клинтън през 1993 година Снимка: AP

The Споразуменията от Осло видяха, че Израел публично призна ООП за представител на палестинците и в подмяна групата се отхвърли от насилието.

Двете страни се споразумяха за образуването на Палестинска власт, която да ръководи Западния бряг и Газа за петгодишен интервал.

Г-н Рабин беше погубен от млад еврейски националист две години по-късно - което мнозина настояват, че очакванията за решението за две страни понижават.

Изображение: Бенямин Нетаняху и Доналд Тръмп подписват Споразуменията на Ейбрахам във Вашингтон през 2020 година

Оттогава разнообразни фактори в допълнение понижиха възможностите двете страни да се спогодят за спокойно решение.

Те включват: увеличение на еврейските селища на Западния бряг; президентството на Доналд Тръмп и неговото пренасяне на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим; най-дясното израелско държавно управление в историята на страната; и този месец.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР