Художникът Любен Зидаров е починал. Това съобщават от Съюза на

...
Художникът Любен Зидаров е починал. Това съобщават от Съюза на
Коментари Харесай

Напусна ни художникът Любен Зидаров

Художникът Любен Зидаров е умрял. Това оповестяват от Съюза на българските художници (СБХ).

Любен Зидаров е умрял на 3 януари, година преди да навърши 100 години. „ Разделяме се с една от най-ярките персони в региона на българското изкуство през миналото столетие. Любен Зидаров оставя удивително творчество в региона на илюстрацията и живописта, формирало усета на няколко генерации. Активен художник до последните си дни, той ни въодушевяваше с нестихващия си ентусиазъм да твори и опитва, с оптимизма и финото си възприятие за комизъм ", пишат от СБХ.

Любен Зидаров е роден във Велико Търново през 1923 година Завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 година, само че още като възпитаник рисува многочислени илюстрации и комикси за разнообразни вестници и списания. През 1950 - 1970 година рисува за детските издания вестник „ Септемврийче " и списание „ Славейче ", основен художник е на издателство „ Народна юноша " (1967 - 1970). Сред значимите му илюстрации са на „ Приказки на Шехеразада ", „ Български национални приказки ", „ Островът на съкровищата " на Робърт Луис Стивънсън, „ Подир сенките на облаците " на Пейо Яворов, „ Морското вълче " на Майн Рид, „ Том Сойер " на Марк Твен, „ Приказки " на Ханс Кристиан Андерсен, „ Приказки от целия свят " на Николай Райнов.

За творчеството си Любен Зидаров е почетен с държавното звание Народен художник. Носител е на разнообразни награди, измежду които сребърен орден (1959) и златен орден (1965) от Международната галерия на книгата в Лайпциг, премия на ДКМС за изкуство и просвета (1970), премията „ Борис Ангелушев " на СБХ за илюстрация (1976), както и медал „ Кирил и Методий " - I степен през 1963 година През 2014 година е почетен с огромната премия на Столична община за изцяло творчество и специфичен принос в региона на културата. През 2016 година получава оценката „ Златен век " на Министерство на културата, а през 2022 година е почетен със званието лекар хонорис идея на Националната художествена академия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР