Художникът аниматор Леонид Шварцман – създател на едни от любимите

...
Художникът аниматор Леонид Шварцман – създател на едни от любимите
Коментари Харесай

Бащата на Чебурашка и Крокодила Гена си отиде на 101

Художникът аниматор Леонид Шварцман – основател на едни от обичаните детски кино герои от времето на соца, Чебурашка и Крокодилът Гена, е умрял на 101-годишна възраст, заяви ТАСС. Агенцията се базира на информация от основния редактор на Съюза за анимационно кино в Русия („ Союзмултфилм " ) Сергей Капков.

Леонид Шварцман е роден на 30 август 1920 година в Минск. При раждането си получава името Израил (което чак на 40-годишна възраст трансформира на Леонид). След като отбива военната си работа, младият Шварцман работи в ремонтно-механичен завод на ленинградски цех. По-късно е изведен от блокадата на Ленинград по време на Втората международна война в Челябинск, където става шлосер в танков цех. През 1945 година се озовава в Москва и записва ВГИК, откъдето излиза като квалифициран режисьор и художник аниматор.

Сред известните му планове наред с филмите за Чебурашка и „ Крокодилът Гена “ са рисуваната поредност „ Аленото цвете “, „ Златната антилопа “, „ Снежната кралица “, „ Коте на име Уф “, „ 38 папагала “, „ Чичо Стьопа – полицай “, „ Ръкавичката “. Най-известният му анимационен воин си остава Чебурашка, детайлите за чийто облик точно Шварцман създава.

През годините на своето творчество Леонид Шварцман е взел участие в основаването на повече от 60 анимационни кино лентата, доста от които са включени в златния фонд на съветската анимация.

Шварцман е прочут и като илюстратор на детски книги и типичен творби. Той е лауреат на голям брой награди, измежду които „ Холивуд за деца " и „ За принос в специалността “ на Открития съветски фестивал на анимационния филм в Суздал. Бил е член на Академията за кинематографични изкуства „ Ника “ и на Международната асоциация за анимационни филми, както и почетен шеф на Московския музей на анимацията. 

През януари на 92 години си отиде от света и различен режисьор и художник аниматор, взел участие в основаването на Чебурашка – Майа Бузинова, считана за „ незаместим човек в историята на руското кино “. Тя е работила също и в „ Ръкавичката “, „ Златното момче “, „ Ох Боли и Бармалей “ и още рисувани детски класики.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР