Художествената галерия Христо Цокев“ в Габрово отбелязва 110 години от

...
Художествената галерия Христо Цокев“ в Габрово отбелязва 110 години от
Коментари Харесай

Честват 110 години от рождението на създателя на музей Етъра в Габрово

Художествената изложба „ Христо Цокев “ в Габрово отбелязва 110 години от рождението на Лазар Донков като показва творбата на Асен Попов, изваял облика на основателя на етнографския музей „ Етър “. Скулптурата е основана през 70-те години на XX век и е акцент на галерията за месец януяри. Творбата е от фонд „ Скулптура ”, който включва към 200 творби на изявени български и задгранични създатели.

Скулпторът и художник Асен Борисов Попов е роден на 3 юли 1925 година в Добрич. Завършва НХА „ Николай Павлович ” през 1959 година при проф. Любомир Далчев, компетентност „ Монументална статуя ”. Автор е на редица монументални композиции и монументи, като Паметника на Свободата в с. Стожер, на Йордан Йовков и на ген. Стефан Тошев в Генерал Тошево, на Дора Габе в с. Дъбовик, на Стефан Караджа в Добрич. Умира на 5 февруари 2008 година в Добрич.
Скулптурата „ Портрет на Лазар Донков ” може да се види до края на месец януари.

ХГ „ Христо Цокев “ кани публиката на откриването на представителна галерия от фонда на галерията. Събитието ще се състои през днешния ден от 17.30 часа, ет. 1. В експозицията са включени произведения – живопис, графика и статуя, основани първоначално и през втората половина на XX век. Публиката може да види 52 творби на разнообразни създатели.
Всеки вторник е ден без входни такси.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР