Хубавото вино е еликсир, който хората почитат от дълбока древност.

...
Хубавото вино е еликсир, който хората почитат от дълбока древност.
Коментари Харесай

От кое грозде става хубаво вино

Хубавото вино е балсам, който хората почитат от дълбока античност. Да се направи хубаво вино не е елементарна работа, тъй като това значи да се изберат и приложат вярно всички детайли в процеса на производството му - като се стартира от избор на сорта грозде, подобаващ за вида вино, който да се получи, през обработката и ферментацията му, до стареенето и поднасянето му.

Виното се дели по разнообразни правила, само че най-общите категории са белите и алените виновност. За да стане хубаво едно бяло или алено вино, първата стъпка е изборът на уместно грозде за него.

По света има към 10 хиляди винени сортове грозде, а от тях единствено 13 са главните. Повечето са вкоренени в разнообразни страни, само че има и локални сортове, които са присъщи за избрана страна и дори единствено за един район. Тези сортове нормално дават суровината за несъмнено известно по целия свят вино.

Грозде за бели виновност

 Домашно вино

Бялото вино се прави от бяло или розово (червено грозде) с прозрачен сок. Подходящи за бяло вино са сортове със захарност на гроздето 15-20 %, а киселините би трябвало да са 6-7 г на литър. Подходящи за подготвяне на бяло вино са:

- френският вид шардоне;

- италианският пино гри;

- немският вид ризлинг.

От българските сортове тамянката е вид, с който можем да се гордеем.

Грозде за червени виновност

 Грозде за хубаво вино

Червеното вино се подготвя от гроздето на червени сортове с прозрачен или обагрен сок. Хубавото грозде за алено вино би трябвало да бъде добре узряло, със захарност над 19-20 % и добре оцветено.

При алените виновност също има топ сортове грозде. Френските червени виновност със международна популярност Бордо и Бургундия са създадени от:

- вид пино ноар;

- италианския небиоло;

- аржентинският малбек;

- австралийския шираз;

- южноафриканския пинотаж.

От българските сортове за алено вино можем да посочим рубин, памид, гъмза и други.

За да се създаде обаче положително бяло или алено вино, тези елитни сортове грозде би трябвало да се обработят вярно, да стареят по строго избран метод и даже да се употребяват, тъй че да се разкрие цялата палитра от усети и аромати на виното.

Винопроизводството без подозрение е просвета и изкуство по едно и също време и в случай че се овладее добре, дава зашеметяващи резултати.

А за положителното вино си би трябвало положително винено мезе:

- мезета за бяло вино;

- мезета за алено вино;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР