Хубаво е, че на света има хомосексуалисти. Те оставят красивите

...
Хубаво е, че на света има хомосексуалисти. Те оставят красивите
Коментари Харесай

Марадона - какъвто малцина го помнят

" Хубаво е, че на света има хомосексуалисти. Те оставят красивите дами на нас. "

" Всеки, който ме подлага на критика, рано или късно би трябвало да преглътне думите си. "

Човекът, който формулираше мислите си по този метод, остави една от най-ярките дири в историята на футбола. След плевел живот Диего Армандо Марадона си отиде от този свят на 60-годишна възраст и направи седмицата тъжна за ентусиастите по цялата планета.

В дните на футболен печал скръбта по считания за най-великия състезател на своето потомство - а може би и изобщо, е най-лесно да бъде победена с няколко от не толкоз познатите и постоянно занимателни истории, свързани с неговата необятна персона. Колкото обичана, толкоз и спорна.

 

Кумирът на Марадона е бразилец, а най-хубав в историята съгласно него е незнаен футболист

Въпреки че Аржентина и Бразилия за кръвни врагове във футбола, детският кумир на Диего е точно бразилец - легендата Роберто Ривелино. " Неговият дрибъл, точните пасове и мощните удари ми служеха за образец ", разказваше Марадона.

Самият Ривелино нееднократно е благодарил на аржентинеца за благите думи, само че без непотребна реципрочност - съгласно него най-великият в историята е сънародникът му Пеле.

Не тъкмо по този начин обаче смяташе Дон Диего, съгласно който единственият по-добър футболист от самия него беше... Томас " Ел Тринче " Карлович. Неизвестният никому аржентинец в действителност е бил необикновен гений, който обаче не обичал славата и отказал редица предложения за трансфер в чужбина.

- Какво е да бъдете най-хубавият футболист в света? - попитаха един път Марадона през 1993 година

- Най-добрият футболист в света играеше в " Росарио Сентрал ". Казваше се Томас Карлович - отговори международният първенец от 1986 година

През февруари 2019 година като треньор на " Химнасия " (Ла Плата) Марадона дойде за мач в Росарио и не пропусна най-важното - да се срещне със 73-годишния по това време Карлович. Диего подари на ветерана фланелка с подпис и му сподели: " Тринче, ти беше най-хубавият за мен. " Карлович пък му отвърна: " Сега мога да си отида от този свят, ти беше най-значимият човек в моя живот. "

Карлович умря година по-късно - през май 2020 година След още половин година си отиде и Марадона.



 

Дон Диего изрично не е склонен със статута на Пеле

" В психиатричната клиника, в която се лекувах, един се мислеше за Наполеон, различен - за Сан Мартин, а на мен никой не ми вярваше, че съм Марадона. Значи няма смисъл да спорим кой е по-добър - аз или Пеле. Трябва да признаем, че съм аз ", аргументираше се Диего.

Истината е, че той не всеки път е бил посвоему вманиачен и надменен. Неговият персонален физиотерапевт Фернандо Синьорини обясняваше разликата сред Диего в детството и Марадона в пика на славата по този метод:

" Когато общуваш с него, виждаш, че съществува Диего - непретенциозно момче от Буенос Айрес, даже мамино синче. Съществува и Марадона - персонаж, който се качва на сцената без личното му познание. За Диего бих отишъл на края на света, само че за Марадона не бих направил и крачка. "

Марадона е расъл във допустимо най-бедно семейство - майка му пропущала вечерята, с цел да нахрани децата си. В неговия квартал даже нямало полицейско ръководство, тъй като управляващите били уверени, че то просто няма да оцелее - постройката щяла да бъде разрушена за ден.

Семейството на Диего живеело в срутен дом, издигнат от татко му с подръчни материали. По това време дребният доста завиждал на приятелите си, които имали колела, футболни обувки и топка.

На 13 Марадона почнал работа в компания за дезинфектиращи средства. Всеки ден в 7:00 ч. му връчвали пакети с отрова за вредители и той обикалял по мазетата, с цел да третира с нея гнезда на инсекти и гризачи. С първата си заплата завел майка си на пицария.

 

Марадона - образец за бедните в Неапол

Диего беше обожател на концепциите на Фидел Кастро и Че Гевара. Те бяха ентусиазъм за него и той искаше да бъде като тях. По личните му думи решението да премине от " Барселона " в " Наполи " през 1984 година е подбудено от желанието му най-малко малко да наподобява на тях - за да стане образец за бедните деца в Неапол.

" Аз бях флагманът на бедния Юг против мощния Север ", споделяше Марадона за класовото опълчване в Италия през 80-те.



 

Диего е първият състезател на " Барса ", приветстван на " Сантяго Бернабеу "

Дори съперниците обичаха Марадона. През 1983 година като състезател на " Барселона " той вкарва втория гол във вратата на " Реал " по време на първия мач от финала за Купата на Испания. Попадението е допустимо най-унизителното за " кралския клуб " - Диего излъгва вратаря и бранителя против себе си и търкулва топката в опразнената врата.

От друга страна голът е толкоз грациозен, че почитателите в дома на мадридчани за първи път приветстват някого от каталунския зложелател. В годините по-късно още единствено двама играчи на " Барса " са получавали такова почитание на " Сантяго Бернабеу " - Роналдиньо и Андрес Иниеста.

 

Марадона има гол с ръка и преди Мондиал `86

Това се случва в мач с екипа на родния му клуб " Архентинос Хуниорс ". Ето какво разказваше самият Диего за този миг:

" Противниците видяха всичко и нападнаха съдията, който зачете гола ми, допускайки груба неточност. Знам, че не беше доста хубаво, само че едно е, когато взимаш решения на трезва глава, и друго, когато си замислен в борбата. Тогава правиш всичко допустимо, с цел да вкараш топката във вратата. "

Е, тук най-малко имаше цялостни признания, за разлика от може би най-паметния момент в кариерата на Марадона - Божията ръка в мача против Англия от 1/4-финалите на международното състезание в Мексико `86. Твърди се, че след края на оня мондиал Диего е толкоз прочувствено отпаднал, че се прибрал вкъщи и спал цяло денонощие.

Негова отбранителна стена станала майка му. Тя възпирала безусловно всички - другари, познати, почитатели, публицисти. Всеки ден му носела в стаята мляко и домашни курабии. А той нямал потребност от нищо повече и никого различен.



 

Марадона оставя драгоценен подпис на ЖП гара

Когато става международна звезда, Диего Армандо Марадона посещава предградието на Буенос Айрес, в което е израснал - Вия Фиорито. Той слага подпис върху табелата на ЖП гарата, разписвайки се върху последната писмен знак " О ".

Няколко часа по-късно тази част от каменния надпис е изкъртена. И евентуално в никакъв случай в историята парче камък не е коствало по-скъпо.

 

Преди четвърт век Марадона за малко да стане играещ треньор в клуба на Пеле

Разбира се, става въпрос за бразилския " Сантос ", където Краля на футбола прекарва съвсем цялата си кариера. През 1995 година спонсорът на клуба беше подготвен да влага сериозна сума, в случай че Марадона се съгласи да премине в тима като играещ треньор. Преговорите обаче пропаднаха, а диалозите бяха обновени още веднъж през 1998 година, само че още веднъж безуспешно.

Самият Пеле се изказваше много ласкаво за Диего. Дори твърдеше, че историята на аржентинеца с преодоляната кокаинова взаимозависимост е образец за личния му наследник, попаднал в пандиза поради опиати.

" Ти си образец за него, тъй като си победител. Твоето предаване се гледа в целия свят и ти можеш да направиш доста, с цел да окажеш помощ на хората ", сподели Пеле при гостуването си в токшоуто " Вечерта на десетката ", което Марадона мимолетно водеше по аржентинска телевизия при започване на новия век.



 

Марадона има най-малко осем деца

" Законните ми деца са две - Далма и Джанина. Останалите са плод на парите и грешките ми ", обясняваше Диего.

Но по-късно призна и други свои наследници - три от тях (две девойки и едно момче) са родени в Куба, където Марадона се лекува от 2003 до 2005 година Общо великият аржентински футболист има приети осем деца, заради което една от първите му дъщери - Джанина, един път си разреши да се пошегува в " Инстаграм ":

" Още три и ще си имаме цялостен футболен тим. "

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР