Huawei България излъчи трите български снимки, участвали в глобалния фотографски

...
Huawei България излъчи трите български снимки, участвали в глобалния фотографски
Коментари Харесай

Вълнуващи човешки лица и пейзаж са отличени в локалните награди на Huawei Next-Image Awards 2020

Huawei България излъчи трите български фотоси, взели участие в световния фотографски конкурс, които ще получат награди от локалния офис на компанията. Те бяха определени от авторитетно жури в състав: гл. ас. доктор Иван Кюранов, началник на магистърска стратегия „ Фотография " към Националната художествена академия, Димитър Караниколов - травъл фотограф и притежател на премия в световния конкурс Next Image Awards за 2019г, и Лонгруи Циу - общоприет управител на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.
Журито имаше нелеката задача да прегледа близо 8500 фотоси и видеа, снимани с Huawei смарт телефони и изпратени от българските участници в Huawei Next-Image Awards 2020. Тази впечатляваща численост слага страната ни в Топ 10 в света по безспорен брой участия в състезанието.
Сред открояващите се тематики бяха голям брой изгреви и залези и от известни и по-екзотични дестинации, пейзажи с лъчение на рисувани картини, както и голям брой положителни опити да се улови комплицираната човешка природа в прочувствено въздействащи портрети. Открояваше се и една характерна тематика - фамилният портрет, пресъздаващ невидимата нишка, свързваща членовете на едно семейство, или динамичността на връзките родители-деца в годината, в която те прекарват повече време дружно в нова за всички ни конюнктура. Не отсъстваше и шеговито-съзерцателният взор върху заобикалящия ни свят, като броят на сниманите охлюви се приближава до този на обичайните любимци на обектива - кучетата и котките.
„ Радвам се, че измежду фрагментите изпратени от българската аудитория, тази година имаше извънредно мощни фотографии, освен с добра комбинация, майсторски осветени и ретуширани, само че и с доста забавни тематики - видях същинска травъл снимка, нереални фрагменти, търсещи забавни гледни точки, иронични и " кино " фрагменти, разказващи истории ", споделя Димитър Караниколов.


Ето и трите отличени от журито фотоси:
1 място:
Светлин Йосифов със фотографията „ Color Boy-Suri ".



2 място:
Иво Данчев със фотографията „ Shepherd ".



3 място:
Лидия Станулова със фотографията „ Northern king ".



Локалното издание на Huawei Next Image Awards 2020 се организира в партньорство с Националната художествена академия. Ето какво споделя нейният представител - гл. ас. доктор Иван Кюранов, след прегледа на творбите на българските участници:
" Цялостното ми усещане удостоверява наклонността от последните 10 години към повишение на условията на самите фотографи/любители към себе си за реализиране на високи резултати в известни жанрове като портрета, пейзажа, градската снимка, макро фотографията. Стремежът към високо качество в снимането на известни сюжети съответствува с развиването на цифровата фотографска техника, вградена в мобилните телефони. Успоредно с това се виждат и доста сполучливи опити за фрагменти, които съдържат повече информация и „ текст ", и навеждат фена на по-сериозни размишления. Този тенденциозен избор за отбягване на клишета е поръчка за едно вероятно по-сериозно креативно развиване в бъдеще.
Прави усещане, че и тримата спечелили в състезанието интерпретират добре известни „ типичен " сюжети в региона на портрета и пейзажа. В тях те демонстрират чудесно притежаване на техниката и композицията на фотоизображението, а в случай че фрагментите бъдат принтирани в общоприет изложбен размер, биха могли да се сравнят по качество с такива, направени с професионална фотографска техника. "
Авторът на фотографията, спечелила първо място в локалния конкурс, ще получи преносим компютър Huawei Matebook X Pro, на второ - Huawei P40 Pro, а на трето - смарт часовник Huawei Watch GT 2.
„ Благодарим на нашите почитатели за тази интензивност и за любовта към мобилната снимка. Пожелаваме им да откриват и снимат от ден на ден положителни моменти и истории ", показа Лонгруи Циу, общоприет управител на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.
Победителите в световния конкурс ще бъдат оповестени през септември, а в това време световното жури селектира Топ 1000 произведения, които ще се борят за премиите в него. Те са на участници от общо 24 страни, измежду които и България. Нашите финалисти в тази влиятелна световна селекция са 28 на брой и Huawei България и Националната художествена академия откровено им желаят да бъдат отличени и от световното жури.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР