Хроничното високо кръвно налягане е рисков фактор – увеличава вероятността

...
Хроничното високо кръвно налягане е рисков фактор – увеличава вероятността
Коментари Харесай

Високото кръвно е рисков фактор: Как да го предотвратим

Хроничното високо кръвно налягане е рисков фактор – усилва вероятността за инсулт или инфаркт, въпреки постоянно да не е съпроводено от симптоматика. По данни на Института " Роберт Кох ", милиони хора по света умират всяка година, като измежду аргументите е и високото кръвно налягане, оповестяват от " Deutsche Welle ".

Най-вече неналичието на задоволително придвижване, нездравословното хранене, затлъстяването, стресът и прекомерната консумация на алкохол тук са рисковият фактор.

Три известни продукта, които покачват кръвното налягане

В тази връзка АРД цитира данни на Германската лига по хипертония, съгласно които съвсем един на всеки трима души в Германия има високо кръвно налягане, т.е. стойности над 140 на 90. В допълнение към медикаментите физическите извършения също могат да намалят до известна степен кръвното налягане, добавя немската социална телевизия.

Спортът намалява кръвното налягане

Досега лекарите смятаха, че упражненията за устойчивост са изключително ефикасни в тази ситуация. Ново изследване, поместено в " British Journal of Sports Medicine ", демонстрира, че различен тип подготовка е изключително потребна за пациентите с кръвно налягане: така наречените изометрични извършения.

Британските откриватели са проучили резултатите от 270 клинични проучвания с общо над 10 хиляди участници в тях. Изводът, до който са достигнали, гласи: изометричните извършения намаляват кръвното налягане доста по-ефективно, в сравнение с класическите тренировки за устойчивост, интензивните интервални тренировки или силовите спортове.

Изометрични извършения – що е то?

При изометричните извършения избрани мускулни групи се напрягат за известно време в разтегнато положение – без придвижване. Едно от най-известните от тях е " планк " – задържане на тялото в поза, сходна на тази при лицевите опори, само че с изместена тежест от ръцете върху предмишниците.

Ръководителят на проучването Джейми О`Дрискол от университета в Кентърбъри изяснява по този начин позитивния резултат на изометричните извършения върху кръвното налягане: Задържайки тялото за две минути в неподвижна позиция, да вземем за пример в поза " дъска " при упражнението " планк ", мускулното напрежение се усилва доста. При разпределяне се възвръща притокът на кръв. Това, съгласно него, е повода изометричните извършения да са два пъти по-ефективни от тези за устойчивост във връзка с увеличеното кръвно налягане.

Бързи резултати

След единствено две седмици постоянни извършения горната стойност на кръвното налягане е спаднала с 8 пункта, а долната – с четири, демонстрира още проучването. Три пъти на седмица по 15 минути извършения са изцяло задоволителни, твърди О`Дрискол.

Освен физическите извършения, лекарите поучават хората с високо кръвно налягане да спрат да пушат, да се хранят с ниско наличие на сол, да заобикалят напрежението и да внимават за наднормено тегло.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР