Христов: До дни очакваме отговор от Газпром“ за възобновяване на

...
Христов: До дни очакваме отговор от Газпром“ за възобновяване на
Коментари Харесай

Христов: До дни очакваме отговор от „Газпром“ за възобновяване на преговорите

Христов: До дни чакаме отговор от „ Газпром “ за обновяване на договарянията. По думите на служебния енергиен министър дейни диалози с “Газпром ” към момента няма, само че служебното държавно управление е изпратило информация, че има подготвеност за обновяване на договарянията.
Активни диалог с „ Газпром “ към момента няма,
само че служебното държавно управление е изпратило информация, че има подготвеност за обновяване на договарянията. Това сподели служебният енергиен министър Росен Христов пред NOVA. Той разясни, че отговор от съветския снабдител чакат през днешния ден или най-късно в понеделник идната седмица.
“Казахме им, че сме подготвени да обновим
договарянията по договора и че имаме оферти по редица промени, които биха го оптимизирали ”, сподели още Христов. Сред предложенията на служебния кабинет е удължение на интервала за взимане на оставащите количества газ.

“До края на годината няма по какъв начин да изразходим количествата газ по този контракт ”, безапелационен е енергийният министър, по тази причина предлагането им е те да бъдат бъдат одобрявани и през 2023 г.  Той разясни, че диалози за обновяване на контракта няма да има.
“Говорим единствено за остарелия контракт ”, съобщи Христов.
По калкулации цената на ”Газпром ” за септември е била 315 лева, а бизнесът и синдикатите желаеха сред 200 и 250 лева За съпоставяне Христов даде цената на танкерите с вчтечнен газ, подсигурени от кабинета “Петков ”. По негов думи цената е била с 50% над тази от “Газпром ”.
На въпрос дали посредством закупуване на газ от Русия
страната ни не поддържа финансово войната в Украйна, Христов отговори:

“Ние и в този момент купуваме съветски газ, единствено че през медиатори и плащаме 30% от горната страна. Ако приказваме за финансиране, би трябвало първо Германия да спре да купува съветски газ… Водещите страни в Европа купуват същия газ по тези правила. Ако има наказания на Европейска комисия, до момента водещите стопански системи трябваше да са глобени ”.
Той посочи още, че в четвъртък са извършени
диалози с Европейска комисия по отношение на закупуване на газ от “Газпром ” по съществуващия контракт.

“Имахме цялостно схващане по тематиката ”, съобщи Христов. Схемата на заплащането, за която служебното държавно управление ще упорства, е банкова гаранция след приемане на доставките на газ за месеца.

Досега схемата е била за предплатено заплащане, посочи Христов, само че при този вид съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът – не.
“Осигурили сме по-голямата част за октомври,
имаме от кое място да осигурим и станалото. Тук се опитваме към този момент да смъкнем цената, разясни Христов и удостовери, че “Газпром ” не е единствената опция.

Служебното държавно управление се е отказало от опцията да вземе 7 танкера с полутечен газ от Америка, тъй като не е съумяло да обезпечи

слотове на “нормална ” цена. Така страната ни ще получи единствено един танкер. “Този слот, който осигурихме, разрешава да доставим газа на естествена цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим, бяха от медиатори на високи цени ”, изясни енергийният министър.
Източник: NOVA

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР