Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в

...
Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в
Коментари Харесай

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 година в Карлово. Завършва Висшия химико-технологически институт в София. Като инженер-металург е работил в Перник и в Металургичния комбинат „ Кремиковци “.
С алпинизъм се занимава от юношеските си години. През 1961 година приключва ЦПШ „ Мальовица “. Осъществил е многочислени изкачвания в планините в България, както и в Алпите, Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите.
 Случайно е открита Казанлъшката гробница Случайно е открита Казанлъшката гробница
Гробницата е принадлежала на тракийския държател Ройгос. Открита е инцидентно на 19 април 1944 година под могилен насип от бойци, които...
Еверест (8848 m), Хималаи. През 1984 година се организира национална експедиция за нанагорнище на Еверест по Западния гребен, така наречен „ Жесток път “ – най-трудния борд към върха. Христо Проданов е заместник-ръководител по техническите въпроси. Опитвайки да изпревари предстояща тежка стихия, на 20 април 1984 година в 18 часа и 15 минути Христо Проданов се изкачва на връх Еверест – самичък и без кислороден уред. На върха остава 33 минути. Оставя там камерата си (впоследствие открита от Николай Петков на 9 май). Слиза към този момент по мрачно, по личните си стъпки – нещо, което нито един планинар в света не е правил. Температурите спадат. Извилата се стихия принуждава Христо Проданов да бивакува навън, на височина към 8700 m. В „ Зоната на гибелта “, без О2 остава на 20 април, 21 април и до последния си мирис на 22 април 1984 година. Остава вечно на тази височина.
По някои от последни му думи по радиостанцията се допуска, че тялото му се намира над Голямата сива кула, на към 8700 m.
На 8 май върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Кирил Досков и Николай Петков, също по Западния гребен; те слизат по класическия маршрут по Югоизточния борд, правейки траверс на масива (наричан от време на време „ Българският траверс “. След словенците и българите, никой планинар не е минал по Западния гребен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР