Христо Иванов и Кирил ПетковПродължаваме промяната“ и Демократична България“ трябва

...
Христо Иванов и Кирил ПетковПродължаваме промяната“ и Демократична България“ трябва
Коментари Харесай

ПП вече мисли за демократичен кмет на София, но трябва да внимава с кандидата

Христо Иванов и Кирил Петков
„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ би трябвало да имат общ претендент за кмет на София – такова мнение изрази през днешния ден съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков. 

Попитан в ефира на NOVA дали партията му „ стяга редици “ за локалния избор следващата година, той отговори, че най-важното е да има оптимално обединяване на демократичните общности на всички места в страната. За София той бе безапелационен, че Демократична България и Политическа партия би трябвало да имат общ претендент. Не пожела да разяснява имена, само че не отхвърли вероятността за обединяване и с групировката „ Спаси София “ на Борис Бонев, която скоро разгласи, че става партия. Повече за това –

„ Бих се радвал този път София да има един претендент, който изповядва демократичните полезности, да се обединят всички, които са срещу кражбите, срещу жълтите павета, подредени по неверен метод, срещу скъпите пейки в центъра на града “, сподели Петков.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов още предходната седмица насочи апел към „ Продължаваме промяната “ да обмислят съществено опцията за общи кандидатури на двете обединения за локалния избор.

Кметът на София постоянно в историята ни е бил измежду най-влиятелните политици в страната. Да не приказваме какъв голям бюджет ръководи столичният кмет (над 2 милиарда лв. за 2022 г.)

Важността на кметската борба за столицата на локалните избори през 2023 година обаче има и различен аспект: борбата за кмет на София може да е носителят на новото демократично начало, което предходното 47-мото Народно заседание не съумя да бъде. Именно по тази причина битката ще е изключително кална.

„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ би трябвало да внимават в избора на претендент. Помним по какъв начин при предходните кметски избори претендентът на „ Демократична България “ за София арх. Борислав Игнатов беше безусловно раздран от издания, които не се посвениха да разгласяват даже разголени фрагменти на дамата до него. Знаем и по какъв начин Мая Манолова, която отиде на балотаж с сегашния кмет Йорданка Фандъкова, изиска анулиране на изборите поради голям брой сигнали за пазаруване на гласове.

Съвсем сходна кална баня чака и идващия претендент на „ Демократична България “, без значение дали той ще бъде повдигнат дружно с „ Продължаваме промяната “ или не. Ако двете обединения пък има общ претендент, борбата против него ще е още по-грозна – освен тъй като обединеният резултат на двете обединения при последните предварителни избори ги правеше първа мощ, само че и тъй като и Политическа партия, и Демократична България са обичайно доста мощни в столицата и това се видя при предварителните вотове за парламент. Голяма част от електората и на двете обединения идва тъкмо от София.

Битката за кмет на София ще е комплицирана борба, в която Политическа партия и Демократична България ще би трябвало да надмогнат себе си и да излъчат подобаващия претендент. Партийното его няма да има място в тази борба, тъй като партийните претендентите единствено биха раздрали вота. Правилният претендент е този, който е бил в публичното пространство задоволително дълго и задоволително изрично, че да е предизвиквал съперниците си задоволително доста пъти, само че да не е потопен. Само това подсигурява, че въпросният претендент няма да бъде удавен в калната баня – щом е оживял до момента, това евентуално значи, че конкуренцията няма нищо против него.

Ако погледнем реалистично на нещата, „ Спаси София “ към този момент са партия, биха могли да се явят на изборите и сами. С поддръжката на Политическа партия и Демократична България обаче претендентът на „ Спаси София “ би имал всички шансове да се бори за кметското място. Най-малкото по този начин демократичният избор не би се разкъсвал сред трите обединения.

Тези, които ръководят София от години, ще стискат до дъно. Битката за София ще е кална. Видимо Политическа партия и Демократична България към този момент се ориентират към нейното започване. Освен за претендент обаче, обединенията би трябвало да помислят и по кое време да разгласят кандидатурата. Няма нищо неприятно в това конкуренцията да бъде оставена да чака до самия финален ден за лъчение на претенденти – и с цел да се чуди до последно, и с цел да няма време да стартира с опитите за омаскаряване надалеч преди началото на акцията.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР