Христо Грозев може да очаква повече и по-ефективна помощ и

...
Христо Грозев може да очаква повече и по-ефективна помощ и
Коментари Харесай

Доц. Лозанов: Христо Грозев може да очаква повече подкрепа от Европа, отколкото от българското правителство

" Христо Грозев може да чака повече и по-ефективна помощ и поддръжка от Европа, в сравнение с от нашите служби и държавно управление. ". Това сподели в предаването " Добро утро, България " на Радио " Фокус " доцент Георги Лозанов, учител по Масови връзки в СУ и някогашен ръководител на Съвета за електронни медии в коментар по тематиката за българския проверяващ публицист Христо Грозев, разгласен за търсене от Русия.

" Това е посягане върху свободата на словото и това не е изненада на режима на Путин. Свободата на мнение там не е обезпечено ", сподели Лозанов.

Специфичното в обстановката е, че тази репресивна машина се задейства във връзка с непознат на Русия жител. България би следвало по Конституция  да отбрани от подобен вид посягане и принуда всеки жител на страната, в това число и журналиста, като на него е належащо да му обезпечи и защита, стана ясно от разбора на медийния експерт.

" Бавно, само че въпреки всичко държавното управление и президентът направиха изказвания по проблема, само че различен е въпросът, до каква степен нашите служби имат възможност да организират и осъществят защитата на Грозев ", добави Лозанов.

Той разяснява и привикването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова в Министерство на външните работи, като назова акта " алегоричен ".

" Трябва да се разбере какви са претенциите на Русия, само че от това надали ще последва нещо, това са алегорични дейности ", сподели Лозанов.

Той акцентира, че Грозев самичък е споделил, че обявеното  търсене е сигнал за симпатизантите на Путин да се саморазправят с него.

" Действията на Министерство на външните работи с съветския дипломат са алегорични, само че рискът за българския публицист напълно не е алегоричен. Не чакам нищо изключително да извърши  Митрофанова, с цел да отбрани човешкото право на мнение, само че тя  Русия по този начин работи - посредством закани. Така работи и по отношение на Грозев - със опасност ", добави още експертът по връзки.

Необходимата реакция от страна на България е защита и отбрана, взаимност с него. Не е ясно дали задоволително изрично нашето правителство е дефинирало позиция по проблема. На европейско равнище това също е доста значимо, защото страните членки изрекоха към този момент безапелационната си поддръжка за Грозев, излиза наяве от думите на Лозанов.

" Христо Грозев има привилегията да е гражданин на страна член на Европейския съюз и в такива моменти се вижда резултатът от нашето членство в  Европейски Съюз. Той може да чака повече отбрана от европейските институции, в сравнение с от българското държавно управление ", сподели Лозанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР