Християнското население в иракския град Мосул прави първи стъпки към

...
Християнското население в иракския град Мосул прави първи стъпки към
Коментари Харесай

Първа църковна празнична служба в Мосул от изтласкването на джихадистите


Християнското население в иракския град Мосул прави първи стъпки към завръщане към естествения си живот в навечерието на Бъдни вечер. Храмът " Свети Павел " в града през днешния ден още веднъж бе огласена от коледни песнопения. Това се случва за първи път от 2013 година насам, откакто през юли бе т.г. отвоюван от " Ислямска страна " след девет месеца окупация и кръвопролитни сражения, съобщи Агенция Франс Прес.

В църквата, където червени и бели тапети прикриваха ненапълно белезите на войната, халдейският патриарх Луис Сако прикани десетките събрали се вярващи да се молят " за мир и непоклатимост в Мосул, Ирак и по света ", съобщи бТВ. " Тази работа в Мосул е значима за съживяването на християнски живот " във втория по величина град в Ирак и неговия регион, където живее огромно християнско малцинство, съобщи пред Агенция Франс Прес християнката Фаркад Малко, която наскоро се е завърнала в града.

Също като огромна част от християните в Мосул, тя е била принудена да избяга през 2014 година и да напусне дома си поради светкавичното нахлуване на джихадистите, открили " халифата " си в Ирак и прилежаща Сирия, трансформирайки Мосул в тяхната иракска " столица ". Все още малко на брой християни са се завърнали, само че госпожа Малко, облечена в черно и бяло, желае " да работи в Мосул и да върви на службите ".

Пред църквата можеше да се види засилено наличие на силите за сигурност, както и по пътищата водещи към християнския храм, ситуиран в източната част на града, която е най-слабо наранена от една от продължителните партизански войни в актуалната история, добави Агенция Франс Прес.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР