Християнската църква чества деня на Св. Симеон Богоприимец, празника се

...
Християнската църква чества деня на Св. Симеон Богоприимец, празника се
Коментари Харесай

Св. Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Св. прор. Азарий. Св. равноап. Николай Японски

Християнската черква празнува деня на Св. Симеон Богоприимец, празника се назовава още Зимен Симеон.

Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм съгласно Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога (Изх. 34:19-20, Чсл. 18:15-16). Това било открито за спомен на избавянето на израилските първородни от гибелта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изх 12:29). Затова всеки първородин като благосъстоятелност на Господа бил задължен с избрана от закона цена да бъде изплатен. А след навършване на 40 дни от рождението майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.

По това време в Йерусалим живеел един благоверен дъртак на име Симеон. Той с религия очеквал идването на Месия - Христос, тъй като му било дадено от Светия Дух, че няма да почине, до момента в който не види Христа Господен...

Преданието споделя, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 година пр.Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеона се паднало да преведе книгата на оракул Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има неточност, като е казано: " Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил ". Посегнал да поправи думата Девица, само че ангел Господен го спрял: " Писаното е тъкмо, по тази причина нищо не поправяй! Ти няма да умреш, до момента в който не видиш с очите си осъществяването на тия думи ".

Сега по подстрекателство на Светия Дух Симеон влезнал в храма, когато донясли Иисуса. Той Го взел на ръце и в пророческо ентусиазъм извикал: " Сега отпускаш Твоя раб, Владико, съгласно думите си с миром, тъй като очите ми видяха Твоето избавление, което си приготвил пред лицето на всички нации, - светлина за култура на езичниците и популярност на Твоя народ Израиля! " Йосиф и св. Дева се чудели на тия негови думи. А той, като ги благословил, обърнал се към Мария и споделил: " Ето, Този лежи за рухване и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на несъгласия, и на самата тебе меч ще прониже душата, с цел да се открият мислите на доста сърца " (Лука. 2:25-35).

Тия думи, тогава не изцяло ясни за ония, които ги чули, са ни обяснени посредством земния живот на Спасителя. Той дал на народите нов закон - закона на любовта и благодатта, само че Самия Той и Неговото обучение станали за мнозина предмет на разногласия и несъгласия. А пресвета Богородица по време на страданията и кръстната гибел на своя Син претърпяла такава тъга, че фактически меч пронизал душата й.

Освен св. Симеон, още и пророчица Анна познала в Младенеца Иисус обещания Месия - Христос. Анна, щерка Фануилова овдовяла млада, само че не се омъжила повторно, а се посветила на служение на Бога, намирала се непрекъснато в храма и очаквала с твърда религия идването на Спасителя. Като видяла Иисуса, тя почнала да слави Бога и да приказва за Младенеца на всички, които очаквали освобождение посредством Месия - Христос.

Христовата черква причислила Сретение Господни към дванадесетте велики празници в годината, а на другия ден след този празник празнува паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Този празник, открит още в ранните епохи на християнството, почнал да се чества изключително тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР