Християните празнуват днес Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил

...
Християните празнуват днес Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил
Коментари Харесай

На Благовещение християните почитат майката и грижата ѝ за децата

Християните честват през днешния ден Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил оповестява на Дева Мария, че ще роди Божия наследник. Празникът е измежду най-важните през годината и се отбелязва както от православните, по този начин и от католиците и протестантите.

Събитието е разказано в в Евангелието от Лука по този начин: " А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет при една девственица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от вкъщи Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, плодородна! Господ е с тебе; благословена си ти сред дамите. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя привет. И рече й Ангелът: не пердах се, Мариам, тъй като ти откри берекет у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде популярен и ще се назова Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще цари над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край " ( гл. 1, стих 26 - 33).
В духа на библейската традиция Благовещение е ден, в който християните почитат майката и грижата й към децата. Това е един от огромните празници по време на Великия пост и по тази причина църквата позволява да се яде риба.

Идването на пролетта

 На Благовещение християните почитат майката и грижата ѝ за децата
© Юлия Лазарова

В българския фолклор празникът се свързва с идващата пролет и това е отразено в множеството спазвани ритуали в този ден. Вярва се, че на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те оповестяват богатствата новина за възраждането на природата. Зимата си отива и настава пролетта.

Във фолклора празникът е прочут като Благовец, а постоянно е именуван " половин Великден " и е свързван с голям брой поверия: хората стартират нови инициативи, с цел да им върви през годината; не се спи до късно, с цел да не изпусне човек шанса си; в случай че на този ден чуе кукувица да кука, човек би трябвало да има пара в джоба, с цел да е богат и цветущ през цялата година; в случай че денем вали, годината ще бъде плодородна.

Много родители избират празника, с цел да пробият ушите на дребните си момиченца, защото се има вяра, че няма да ги боли. Имен ден честват: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР