Християните почитат днес св. великомъченица Варвара, започват зимните празници. Денят

...
Християните почитат днес св. великомъченица Варвара, започват зимните празници. Денят
Коментари Харесай

Християните почитат св. Варвара, днес е Женска Коледа - Общество

Християните почитат през днешния ден св. великомъченица Варвара, стартират зимните празници. Денят е прочут и като Женска Коледа. Имен ден честват Варвара и Варадин.

Според националните вярвания Св. Варвара и Св. Сава, чийто ден се отбелязва на следващия ден, са сестри, а Св. Никола е техен брат. Народът ни свързва трите празника и с поговорката „ Варвара вари, Сава пече, Никола посетители посреща “.

Света Варвара е родена в края на 3 век в фамилията на аристократ-езичник. Тя била извънредно красива и ревностният ѝ татко я затворил в кула, където тя растяла надалеч от хорските очи. Варвара изучавала света единствено от прозореца, който разкривал вълшебна панорама и питала прислужниците си кой е основал тази хубост. Имала доста време да размишлява за създателя. Когато пристигнало време да се омъжи, татко й й разрешил да излиза, Варвара се срещнала с християни и приела свето кръщение.

По искане на бащата Варвара е измъчвана, наказана на гибел и обезглавена.

У нас св. Варвара е считана за настойничка на децата от заболявания, тя ги защищава от дребната шарка. На този ден майките я умилостивяват с питка с мед.

В някои елементи от страната св. Варвара е почитана и като настойничка на домашните птици.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР