Християните по целия свят празнуват днес един от най-светлите семейни

...
Християните по целия свят празнуват днес един от най-светлите семейни
Коментари Харесай

Бъдни вечер е! Светът притихва в очакване на Рождество Христово

Християните по целия свят честват през днешния ден един от най-светлите фамилни религиозни празници - Бъдни вечер. Празникът е отдаден на дома, огнището, фамилията и на умрелите предшественици.


По традиция фамилията се събира, с цел да дочака дружно в тихата и свята нощ мига на раждането в плът на Божия наследник, който идва при хората, с цел да изкупи греховете им. Празнични служения ще има във всички храмове в страната.


Трапезата

Бъдни вечер има значимо място в българския ритуален календар и е обвързван с голям брой ритуали. Традицията повелява вечерята да стартира с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, с цел да се прогонят злите духове.


Стопанинът чете молитва, след това разчупва питата с парата и първото парче от нея оставя пред иконата - за Богородица. Вторият къшей е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от фамилията. Вярва се, че на който се падне парата, той ще има максимален шанс през годината. Според обичая по време на яденето не се става, с цел да не си тръгне берекетът от къщата.


Трапезата не се прибира, тъй като се има вяра, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.


Бъдни вечер: в очакване на Рождество© Димитър Катерински
На Бъдни вечер приключват 40-дневните коледни пости. Върху трапезата се подреждат нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сарми, фасул, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията колкото повече са ястията, толкоз по-богата ще е годината.

Според националната традиция стопанката поставя под масата плява, която замества сламата в яслата на новородения Христос. Тя не се изхвърля, а се слага в градината под плодните дръвчета, с цел да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника - огромно дърво, което гори в огнището цяла нощ, с цел да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде сила и светлина.


Елхата


Днешната коледна елха замества бъдника - дънер от плодовито дърво, който обичайно гори цяла нощ на 24 против 25 декември в огнището, с цел да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде сила и светлина. По горенето на бъдника се гадае и каква ще е годината.

Елхата със запалените свещи символизира този ритуал. Основните цветове на украсата й са алено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.


Тази вечер е начало на празненството, славещо Христовото рождение. Църквата празнува и света преподобна мъченица Евгения.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР