Хранителните разстройства могат да засегнат всеки, от юноши до жени

...
Хранителните разстройства могат да засегнат всеки, от юноши до жени
Коментари Харесай

9 знаменитости, които преодоляха хранителни разстройства

Хранителните разстройства могат да обиден всеки, от юноши до дами и мъже на междинна възраст. Те са цялост от психически положения, които провокират развиването на нездравословни хранителни привички. По своята същина те са неадаптивен модел за справяне с житейските компликации, провокации и всекидневен стрес. Хранителните разстройства се свързват с ниско самочувствие, търсене на съвършенство, търсене на обич, топлота и утвърждение, боязън от отменяне, боязън от неуспех, неприятна фамилна среда.

Отношението към храната е изява на връзките с другите и отношението към света. Животът на страдащите от хранително разстройство е фокусиран върху килограмите, размерите, храната, диетата, спортуването и средствата за поддържане на тялото. Тази фиксация оказва отрицателно въздействие върху всички сфери на личността – обществена, професионална, интимна. Този проблем постоянно визира и доста известни персони. Вижте кои от тях са преодолели проблеми си и намерено приказват за това, с цел да насърчат засегнатите да потърсят помощ.
 5 български будителки, които трансформират историята 1 ноем 2022 | В Деня на националните будители сякаш по инерция приказваме повече за мъжете, постигнали значими достижения...
1. Деми Ловато

Деми Ловато се трансформира в всекидневен представител на млади дами с хранителни разстройства, откакто беше лекувана от булимия и анорексия през 2010 година

„ Живеех бързо и щях да умра млада. Не мислех, че ще стигна до 21 “, нееднократно споделя тя в интервютата си. Певицата се концентрира върху здравето си и заложи на фитнес в процеса на възобновяване.  Редовните тренировки помогнаха на Ловато да се оправи и с различен собствен проблем - биполярно разстройство.

 
               

2. Пола Абдул

Когато Паула Абдул стартира да танцува на 7-годишна възраст, тя стартира да се усеща неуверена поради мускулестата си фигура. Започна да преяжда, което прераства в булимия и невъздържание с тренировките. Тя споделя: „ Независимо дали се надвесвах над тоалетната паница, или упражнявах с часове дневно, плюех храната – и възприятията “.  

Всичко се трансформира, когато Пола се записва в клиника за психологично здраве през 1994 година Певицата признава, че и до през днешния ден към момента разчита на помощта на диетолози и терапевти. Абдул работи с Националната асоциация за хранителни разстройства, с цел да насърчи младите дами да търсят помощ.

3. Ръсел Бранд

Ръсел Бранд може да е по-известен със скандалните си изявления, само че артистът и комедиант постоянно приказва за битките си с булимия и корист с субстанции като младеж. Хранителните разстройства се срещат по-често при дамите, в сравнение с при мъжете, само че се счита, че към 10 милиона мъже имат сходни проблеми единствено в Съединените щати. Бранд към този момент е чист и употребява известността си, с цел да показа за своя сложен път. Актьорът интензивно оказва помощ за набирането на пари за стратегии за възобновяване от зависимостта от опиати.

 
               

4. Лейди Гага

През 2012 година Лейди Гага разкри в уеб страницата си Little Monsters, че се бори с анорексия и булимия от 15-годишна възраст. Оттогава фондацията ѝ Born This Way оказва помощ на младежи, с цел да преодолеят хранителни разстройства, проблеми с опиатите и алкохола. Самата Лейди Гага продължава да предизвиква всеки, който се бори с облика на тялото си, казвайки: „ Наистина е мъчно, но… би трябвало да говорите с някого за това. “

5. Аланис Морисет

Певицата Аланис Морисет призна, че казусът с анорексията й се е появил, когато се опитвала да пробие в музикалната промишленост. Морисет е преодоляла хранителното си разстройство благодарение на терапевт и в този момент намерено приказва за казуса си. Тя прави йога и медитира, с цел да води уравновесен метод на живот.

6. Джордън Йънгър

Популярната като @thebalanceаblonde блогърка и инфлуенсърка Джордан Йънгър стана известна с разказите си за борбата си с поддържането на хранителен баланс като веган. Този вид хранително разстройство има име: орторексия. Орторексията е модел на погрешно хранене с фокус върху храни, които можем да считаме за здрави и „ чисти “. Понастоящем орторексията не се признава като клинично разстройство от психолозите, само че този вид нарушено хранене е все по-често срещано.

 
               

7. Принцеса Даяна

Принцеса Даяна приказва обществено за проблемите си с булимията и за това по какъв начин се е справила в тирада през 1994 година

„ Сигурна съм, че окончателното решение е в границите на индивида. Но с помощта и търпеливите грижи, предоставени от експерти, семейство и другари, хората, страдащи от хранителни разстройства, могат да намерят по-добър метод да се оправят с живота си. “

Нейната смела тирада по отношение на нейното хранително разстройство и персонална битка даде на доста хора смелостта да стартират да приказват за личните си хранителни разстройства. Принцеса Даяна се бори за повишение на разбирането за булимията и оказа помощ за повишение на публичната информираност за питателните разстройства.

 
               

8. Елтън Джон

Елтън Джон има бурна история на алкохолизъм, корист с опиати и булимия. Преминал е стратегия за лекуване на наркотична взаимозависимост и булимия. В продължение на доста години му било мъчно намерено да признае, че даже има проблем. Певецът постоянно споделя какъв брой доста му е помогнало да знае, че неговата близка другарка принцеса Даяна също се бори с булимия. Сега той концентрира вниманието си върху фамилията си и филантропичната си активност посредством Фондацията си за битка със СПИН.

9. Джейн Фонда

Джейн Фонда е една от първите известни дами, които приказват намерено за питателните разстройства. Тя разкри, че се е борила с булимия от 12-годишна възраст, с цикли на преяждане, пречистване и ограничение. Фонда частично счита, че повода за нейното хранително разстройство е по какъв начин е била отгледана, казвайки: „ Бях научена да мисля, че в случай че желая да бъда обичана, би трябвало да бъда слаба и красива. Това води до доста проблеми ”.

Тя води акция за повишение на осведомеността по отношение на анорексията и булимията. Като приказва намерено за своята 30-годишна борба с питателните разстройства, тя се трансформира в модел за подражателство за дами от всички възрасти.

 
               

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР