Хранителните нужди варират в зависимост от възрастта и пола. Необходимите

...
Хранителните нужди варират в зависимост от възрастта и пола. Необходимите
Коментари Харесай

Какви храни е полезно да се консумират в напреднала възраст?

Хранителните потребности варират според от възрастта и пола. Необходимите храни и питиета, съставляващи здравословния хранителен режим, значително постоянно се разграничават от тези, които са потребни за консумация на по-млада възраст. Като цяло потребността от някои храни понижава, до момента в който нуждата от други се усилва.

Въпреки това здравословното хранене в действителност не се трансформира толкоз доста с възрастта, изключително при към този момент открит добър хранителен режим. Просто би трябвало да бъдат изяснени характерните потребности при хранене на всеки, както и изборът на храна би трябвало да бъде поправен, тъй че тялото да получава тъкмо това, от което се нуждае за поддържане на положително здраве в преклонна възраст.

Храненето в преклонна възраст варира и в зависимост от пола, като по-възрастните мъже се нуждаят от разнообразни храни от тези, които е добре да употребяват по-възрастните дами. През целия живот мъжете нормално се нуждаят от повече сила (калории или килоджаули) дневно, в сравнение с дамите. Това е по този начин, тъй като мъжете като цяло са по-едри и имат повече мускулна маса.

Количеството сила, от което се нуждае организмът всеки ден, зависи както от възрастта, по този начин и от интензивността. Обаче, защото тялото стартира да губи мускулна маса с придвижване на годините (саркопения) и равнищата на интензивност също спадат с възрастта. Това не значи, че човек се нуждае от по-малко хранителни субстанции. Всъщност потребностите от хранителни субстанции (въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали, фибри, вода) остават почти същите, като от време на време се и покачват.

Калцият е добър образец за последното. Нуждата от калций за здрави кости и зъби се усилва с годините, по тази причина спомагателните порции нискомаслено мляко, кисело мляко и сирене са значими за хранителния режим. Други положителни източници на калций са консервирана сьомга, сардини, листни зеленчуци като спанак, зеле и бок чой, сусамово семе (и тахан) и бадеми.

Важно е да бъде разисквана всяка огромна смяна в моделите на хранене или физически извършения със експерт. Възможно е да се наложи коригирането на медикаментите, които приема пациентът.

Какви храни е потребно да бъдат употребявани в преклонна възраст?

Следването на здравословната диета носи физически, душевен и обществени изгоди. Лошият асортимент на храните и напитките излага на по-голям риск от развиването на хронични болести, като сърдечносъдови болести, диабет вид 2, някои типове рак и даже проблеми с психологичното здраве, като тревога и меланхолия. Следването на здравословна диета оказва помощ и обществено – постоянното другарство с други хора може да предотврати самотата и изолацията.

Необходимо е консумирането на огромно многообразие от храни от петте групи – цветни зеленчуци, растения от семейство Бобови (като грах или боб); плодове; зърнени храни, най-вече пълнозърнести и богати на фибри; постно месо и птиче месо, риба, яйца, тофу, ядки и семена; мляко, кисело мляко, сирене или техни други възможности, най-вече с понижено наличие на мазнини.

Редовната консумация на риба може да понижи риска от сърдечносъдови болести, инсулт, деменция и макулна недъгавост (вид загуба на зрение). Яденето на риба два пъти седмично е задоволително за набиране на нужните хранителни субстанции.

Важен е приемът на огромни количества вода – шест до осем чаши дневно и повече при по-топло време или по време на тренировки. Водата е от значително значение за хидратацията, храносмилането и размера на кръвта. В преклонна възраст възприятието за жадност е понижено, даже когато тялото се нуждае от течности. Водата е най-хубавият залог за хидратация, само че чаят, кафето, минералната вода и газираната вода, както и млякото с понижена масленост също са от голяма важност. Приемът на богати на фибри храни и доста течности подтикват перисталтиката на червата.

Необходимо е ограничението на храни с високо наличие на наситени мазнини, като бисквити, торти, сладкиши, пайове, модифицирано месо, бургери, пица, пържени храни, картофен чипс и други пикантни закуски.

Полезна е замяната на храните с високо наличие на мазнини (съдържащи най-вече наситени мазнини), с храни, съдържащи най-вече полиненаситени и мононенаситени мазнини. Важно е ограничението на храните и напитките с добавена сол, като също не трябва да се прибавя сол към храните при готвене или на сервираните на масата.

Всеки има потребност от консумация на малко количество сол, само че прекалено много сол може да усили риска от поява на високо кръвно налягане и сърдечносъдови болести. Трябва да се внимава за приема на храни с високо наличие на сол, като сушени меса (като шунка, говеждо месо, бекон), леки закуски (като чипс и снакс) и сосове (например соев сос). Препоръчително е избирането на храна с понижено количество сол при извършване на покупки, потребно е и овкусяването при готвене с билки и подправки вместо със сол, написа puls.

Също по този начин е значимо и ограничението на храните и напитките, съдържащи добавени захари, като сладкарски произведения, подсладени със захар безалкохолни питиета, плодови питиета, енергийни и спортни питиета.

Ограничаването на приема на алкохол е значима крачка за поддържането на положително здраве в преклонна възраст, като не трябва да бъдат одобрявани повече от две питиета дневно за здрави мъже и дами.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР