Храните, които можете и не можете да давате на заека

...
Храните, които можете и не можете да давате на заека
Коментари Харесай

6 храни, които никога да не давате на заека ви

Храните, които можете и не можете да давате на заека ви, са най-различни и разнородни. Трябва обаче добре да сте наясно по какъв начин всяко нещо въздейства на вашия домакински любим, тъй като някои на пръв взор безобидни неща, могат да са извънредно нездравословни за него.

Затова ви представяме 6 храни, които в никакъв случай да не давате на заека си:

Авокадо

Въпреки че е отлична и здравословна закуска за хората, авокадото съдържа съединяване, наречено персин, което може да бъде рисково токсично за заека ви. Това съединяване се съдържа във всички елементи на авокадото: кожата, костилката, листата и месото. Ако заекът употребява токсични количества персин, това може да докара до поведенчески аномалии и затруднено дишане, а в случай че не се лекува вярно, може да докара до застой на сърдечна непълнота (течност към сърцето), която може да се окаже съдбовна.

Шоколад

Както и при доста други представители на животинското царство, шоколадът е извънредно отровен за заека ви. Това обичано човешко лакомство съдържа теобромин и кофеин, които могат да бъдат доста нездравословни за нашите космати другари. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкоз по-голям е рискът от токсичност. Признаците на шоколадова токсичност включват диария, безпокойствие или хиперактивност, трептене, задъхване, превиване или затруднено настаняване, тахикардия (повишен сърдечен ритъм) и хипертермия (повишена температура). Без бързо лекуване шоколадовата токсичност може да се окаже съдбовна.

 заека ви 6 храни, които в никакъв случай да не давате на заека ви

Плодови семена/костилки

Преди да предложите плод на заека ви, деликатно отстранете всички семки и костилки. Макар че храненето с дребни количества от месестата част на доста плодове е изцяло безвредно, семената и костилките на доста сортове плодове съдържат следи от цианид. Най-известните образци са ябълките и крушите, само че костилките на кайсиите, прасковите, сливите и мангото също съдържат цианид, както и костилките на черешите. Въпреки че количеството цианид, съдържащо се в семките и костилките на плодовете, нормално е нищожно, най-добре е да избягвате да храните заека ви с тях.

Суров лук, праз, чесън

Суровите зеленчуци като лук, праз и чесън, съдържат окислител, наименуван n-пропил дисулфид, който обича да се прикрепя към алените кръвни кафези. Докато хората са релативно незасегнати от този оксидант, зайците са по-податливи на „ оксидативно увреждане “. Тъй като организмът се пробва да освободи кръвта от неразпознатия оксидант, той унищожава алените кръвни кафези в процеса. Това води до положение, наречено хемолитична анемия, което може да бъде съдбовно, в случай че не се лекува навреме и нападателно. Симптомите на хемолитичната анемия включват бледи венци, атаксия (препъване), уязвимост, индиферентност към храна или вода и заспалост.

Месо, яйца, млечни артикули

Въпреки че това евентуално няма да ви изненада, си коства да се спомене, че на зайците, като тревопасни животни, в никакъв случай не би трябвало да се оферират месо, яйца или млечни артикули. За разлика от месоядните или всеядните животни, чиято храносмилателна система е предопределена за вярно асимилиране на скотски протеини, сензитивният стомашно-чревен тракт на зайците е особено приспособен за разграждане на растителни артикули с ниско наличие на мазнини и фибри.

Макар че множеството зайци биха се нахвърлили на парче пържола, те имат прочут апетит за сладко и постоянно намират капки кисело мляко (или други млечни продукти) за съблазнителни. Въпреки че може да наподобява безобидно понякога да се предлага сладко, богато на млечни артикули лакомство, това може да докара до стомашно-чревно разстройство и доста да усили риска от затлъстяване или дисбиоза (нарушаване на микробиома). Поради тези аргументи е най-добре да избягвате храненето на заека ви с артикули, съдържащи месо, яйца, млечни артикули или други протеини от скотски генезис.

 заека ви 6 храни, които в никакъв случай да не давате на заека ви

Боб

Бобът е с доста високо наличие на въглехидрати и могат да разстроят деликатната стомашно-чревна система на заека ви, като доведат до меки изпражнения или диария, коремен дискомфорт, отичане на корема и даже до нарушение на стомашно-чревната бактериална флора (дисбиоза). Освен това те съдържат високо равнище на фосфор и калций и нормално са много кисели, което ги прави несъответствуващи за неповторимите хранителни условия на заека ви.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР