Хранилището в Чирен е пълно около 70%. Прогнозите на анализаторите

...
Хранилището в Чирен е пълно около 70%. Прогнозите на анализаторите
Коментари Харесай

Андрей Живков: Нямаме дефицит на електрическа енергия

" Хранилището в Чирен е цялостно към 70%. Прогнозите на анализаторите са, че цените ще останат високи, едвам през втората четвърт на 2022 година ще настъпи утешение на цените на газа . Зависи и каква ще е зимата... В България нямаме недостиг на електрическа сила и подобен не се обрисува ". 

Това сподели пред БНР министърът на енергетиката Андрей Живков и очерта аргументите за рекордно високите цени на тока в Европа: 

" Нещата и в енергетиката се движат от главния принцип на свободния пазар - цените се дефинират от търсенето и предлагането . В Европа търсенето на газ е голямо в резултат на възобновяване на стопанските системи след Covid-19, темповете бяха непредвидени и това допуска нараснало търсене на енергийни носители. Азиатските пазари също се възвръщат и работят на цялостни обороти. В Европа се получи недостиг на природен газ. Големите снабдители пренасочиха доставките към азиатските пазари, които са големи потребители. В Европа хранилищата останаха по-малко цялостни. Предвид идващата зима, за която се чака, че ще е студена, цените също се покачват. Борсите отразяват настройката на клиентите, поради терзанията, че газ няма да стигне, цените се подвигат непрестанно ". 

Живков акцентира, че най-потърпевши от внезапния скок на цените на тока са дребните и междинните предприятия . " Битовите консуматори у нас са на контролиран пазар и това ги пази от удара на високите цени ". 
Интервюто с Андрей Живков можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР