Храненето на учениците в София ще става по нови правила,

...
Храненето на учениците в София ще става по нови правила,
Коментари Харесай

Училищата ще могат и сами да решават кой да храни децата

Храненето на учениците в София ще става по нови правила, планува признато неотдавна решение на Столичния общински съвет. Те дават известни пълномощия на шефовете и на учебните настоятелства по този въпрос, като вярата е да не се позволяват взаимни отстъпки с качеството на храната, която получават столичните възпитаници.

Правилата, които до момента бяха към наредбата за изискванията и реда за осъществяване на търгове и състезания, към този момент са отделени в независима разпоредба, защото отдаването на стол или бюфет в учебно заведение е тясно профилирано. В претекстовете към новата разпоредба е разказано, че една от аргументите за написването й са множеството сигнали от жители, шефове, районни кметове и други за огромни усложнения при използването на старите правила, неефективност при избора на снабдител на качествена и задоволително количество храна, в това число и за основаване на монопол от компании, които пречат и не позволяват до класиране новорегистрирани компании.

От общината показват, че има неодобрение във връзка с методиката и критериите за оценка на претендентите, цената на купоните и метода, по който тя се образува и опцията за смяната й, както и поради условието за даване на огромен и непотребен брой референции и менюта, които затрудняват работата на конкурсната комисия с месеци. Оттам са проучили, че опциите в другите учебни заведения, както и спецификите им на хранене, са разнообразни - едни разполагат със столове, други - със стол и бюфет в едно помещение, трети - единствено с бюфети и така нататък Затова и новата разпоредба разрешава на шефовете на учебните заведения да оферират спомагателни критерии съгласно спецификата на учебното заведение при условията за избор на компаниите. Занапред кметът на региона (разбира се, при положително желание) ще може да делегира осъществяването на състезанието непосредствено на шефа на учебното заведение, който има най-точна преценка за потребностите на децата от хранене съгласно възрастта им и пространствата, с които разполага.

Наредбата към момента не е оповестена, само че от претекстовете към нея излиза наяве, че наемната цена няма да е аршин за оценка на претендентите - тя ще се дефинира съгласно наредбата за цените при покупко-продажби с недвижими парцели, само че ще е преференциална - на база 50% от наемната цена на жилище със същата потребна повърхност. Посочени са три наложителни критерия за асортимент, само че по преценка на районния кмет или на шефа на учебното заведение ще могат да се дефинират и спомагателни критерии. По този метод се отстранява унификацията при провеждането на състезанията и се обезпечава по-голяма обективност, надяват се от Следствен отдел към окръжна прокуратура.

От пост във фейсбук на ръководителя на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов излиза наяве още, че е понижено условието за даване на примерни обедни менюта - до 10, което мощно облекчава тръжната процедура, както и че се резервира изискването за даване на минимум 2% от ползващите обедното хранене за безвъзмездни обяди. Срокът на контракта с компаниите се регламентира за минимум 3 и най-вече 5 години.

В наредбата са планувани и текстове, с които е повишен контролът върху компаниите от страна на районната администрация и чиновници на дирекция Образование към Следствен отдел към окръжна прокуратура , като те са обвързани с предварително преустановяване на договорите с неточните компании. Училищните настоятелства пък получават правото да реализират периодически надзор и да правят оценка работата на столовото хранене годишно, както и да подават сигнали при неспазване на клаузите в договорите.

Въпреки че не е минал и месец от началото на образователната година, към този момент се появиха сигнали както за некачествени закуски, по този начин и за неприятна храна в учебните столове. Един от тях бе за обяда в столичното 126-то учебно заведение, който струваше 4.50 лева, а изглеждаше извънредно. В резултат на осъществена инспекция районният кмет на " Триадица " Димитър Божилов контракта с фирмата-доставчик. Освен това Божилов предприе нетрадиционен метод за надзор - реши всяка седмица да, с цел да ревизира качеството на предлаганата там храна.

 

НАРУШЕНИЯ

От началото на образователната година Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е направила 1644 инспекции в детски кухни майки, учебни столове и други По време на инспекциите са открити 41 несъответствия, за които са издадени наставления - 14 в учебни столове, 16 в кухни майки и 11 в обекти по закона за храните. Най-честите установени нарушавания са свързани с предложение на храни, които не дават отговор на наредбата за характерните условия към сигурността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; погрешно предпазване на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и софтуерно съоръжение. Съставени са два акта за административни нарушавания, глобите за които са на стойност сред 2000 и 4000 лева Няма възбранени храни.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР